Tovább szakad a gázár, június óta nem volt ilyen olcsó

Portfolio
A hét második napján is folytatódik a gázár esése a holland TTF gáztőzsdén, miután a vártnál enyhébb lehet a tél a kontinensen, ami segíthet a fogyasztás mérséklésében, emellett pedig az európai gáztárolók is közel maximális telítettségben vannak. Szintén a mai napon érkezhet újabb fejlemények az árplafonnal kapcsolatban is, miután az Európai Bizottság ma ülésezik Strasbourgban, emellett az európai infrastruktúrák, így az energiaellátás védelme is napirendi ponton lesz.

Több tucat LNG-vel megrakott hajó áll sorban Európa partjainál, nem tudnak kirakodni

Több tucat cseppfolyósított földgázt (LNG) szállító hajó vár kikötésre Spanyolország partjainál, miután az ország hálózatüzemeltetői nem tudnak a  kirakodáshoz helyet biztosítani. A spanyol hálózatüzemeltetők a rendkívüli helyzet miatt arra figyelmeztettek, hogy akár fel is kellhet függeszteniük a rakodást - írja a Reuters.

Több tucat LNG-vel megrakott hajó áll sorban Európa partjainál, nem tudnak kirakodni

Egyre lentebb

A délutáni órákban is folytatódik a gázár esése, jelenleg a 114,3 eurós szinten áll a jegyzés.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Kiszivárgott: ezekkel a javaslatokkal venné fel az Európai Bizottság a harcot az energiaválság ellen

Az Európai Bizottság kedden újabb sürgősségi intézkedésekre tesz javaslatot a magas energiaárak kezelése érdekében, de a javaslattervezetek szerint ezek nem tartalmaznak majd azonnali gázárplafont, mivel az uniós országok továbbra is megosztottak az elképzelést illetően – írja a Reuters.

Kiszivárgott: ezekkel a javaslatokkal venné fel az Európai Bizottság a harcot az energiaválság ellen

Hol tartunk most?

A tegnapi közel 10 százalékos esést követően ma 6,2 százalékos mínuszban van a gáz ára, ilyen alacsony szinten pedig június közepe óta nem állt a jegyzés.

Kép forrása: tradingeconomics.com

A mostani 120 eurós árszint egyben azt is jelenti, hogy már közel 65 százalékkal csökkent a gáz ára az augusztusi 342 eurós csúcshoz képest. A jegyzés azonban továbbra is 33 százalékkal van magasabban az 1 évvel ezelőtti 90 eurós szinthez, amikor Oroszország az Északi Áramlat 2 engedélyeinek megszerzése érdekében a gázszállítás korlátozásával próbált nyomást gyakorolni az európai döntéshozókra.

Kép forrása: tradingeconomics.com

Elkészítettük a gáz árfolyamának alakulásáról szóló ábrát, euró/MWh helyett forint/m3-ben is, ahol az éppen aktuális euró/forint árfolyammal és a TTF gáztőzsde gázár adataival számoltunk. Az ábráról jól leolvasható, hogy augusztus végén ért a forintban kifejezett gázár a csúcsra, akkor 1 köbméter több mint 1300 forintba került, jelenleg pedig 522 forint körül van egy köbméter gáz ára a holland gáztőzsdén.

Utoljára június közepén volt ilyen magas a forintban kifejezett gázár, ami jelenleg is közel ötszöröse annak, ami a rezsicsökkentett, m3-enkénti 102 forintos magyarországi gázár.

Mi áll az esés mögött?

  • Egyrészt, az európai gáztárolók már közel maximális telítettségben vannak, így az idei télen már biztosított lehet a kontinens ellátása, a takarékosság azonban kiemelt fontosságú lesz, hiszen nem mindegy, hogy milyen töltöttségi szintről indul a betárolási szezon jövő tavasszal.
  • Továbbá, a vártnál kedvezőbben alakulhat a téli időszak időjárása a kontinens számára, ez pedig segíthet abban, hogy a már említett takarékosság könnyebben megvalósulhasson.
  • Emellett pedig Európának sikerült új forrásokból biztosítani a gázellátás egy részét, többek között ez volt az oka annak is, hogy az Északi Áramlat vezetékeket ért támadások nem tudták felhajtani az árakat, és a piaci szereplőket sem kifejezetten aggasztották, ahogy Kína tegnapi bejelentése sem, mely szerint leállnak az országból érkező LNG szállítmányok, miután elsődlegessé vált a hazai energiabiztonság megőrzése.

Az vezetékeket ért támadások azonban rámutatnak az európai infrastruktúrák sebezhetőségére, ezért az Európai Bizottság a héten azt fogja javasolni a tagállamoknak, hogy fokozzák az együttműködést és végezzenek stresszteszteket a kulcsfontosságú infrastruktúrákon, kezdve az energiával, kiterjesztve a többi nagy kockázatú ágazatra, például a kommunikációra, a közlekedésre és az űrkutatásra

Fontos döntés születhet ma

Az Európai Bizottság ma Strasbourgban ülésezik és dönt a gázpiaci beavatkozási javaslatcsomagról, ez kerül majd a rákövetkező napokban a tagállamok, illetve a csütörtöki állam- és kormányfői csúcstalálkozó asztalára. Az ársapkával kapcsolatban általánosságban elmondható, hogy igencsak megosztott volt a tagállamok véleménye az elmúlt időszakban, az egyik legfőbb kritika az volt, hogy egy esetleges árplafon bevezetése a fogyasztás megnövekedésével is járhatna.

Az Európai Unió egyik magas rangú tisztviselője szerint az országok az "ibériai modell" felé hajlanak, amely gyors megoldásként az energiatermelésre használt gáz árának felső határát szabja meg. Spanyolország és Portugália júniusban vezette be ezt a rendszert, ami segített a helyi áramárak csökkentésében. Az ötlet más országok körében is támogatást nyert, bár egyesek aggódnak, hogy ez növelheti az uniós gázkeresletet, mivel Spanyolország gázfelhasználása az intézkedés hatására megnőtt.

Thierry Breton az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa egy tegnapi háttérbeszélgetés során elmondta, úgy látja a különböző tagállamokkal való egyeztetések alapján, hogy a gázpiacra tervezett esetleges ársapka kapcsán figyelni kell a hosszú távú szerződések megsértésének elkerülésére, az ellátásbiztonsági szempontokra, és ezek miatt az általános gázársapka helyett egyre több tagállam inkább azt támogatja, hogy spanyol és portugál mintára az áramtermelési célú gázfelhasználásra húzzanak ársapkát. 

Címlapkép: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF