Itt a nagy nap, tőzsdére lép a Reddit

Portfolio
A Reddit, amely számos online fórumnak ad otthont, 34 dollárra árazta részvényeit a tőzsdei bevezetés során, ezzel a vállalatot közel 6,5 milliárd dollárra értékelve - tudósított a Cnbc. A részvényekkel ma indulhat a kereskedés.

A tőzsdére készülő Reddit 34 dollárra árazta részvényeit szerdán, ami a korábban kitűzött ársáv (31-34 dollár) tetejét jelenti. A vállalat által kiadott közlemény alapján az új részvények értékesítéséből származó bevétel elérte az 519 millió dollárt, ezzel a cég piaci értékét körülbelül 6,5 milliárd dollárra becsülik.

A Reddit csütörtökön debütál a nyilvános piacon "RDDT" tickerrel. Ez lesz az első tőzsdére lépő nagy közösségi média vállalat a Pinterest óta, mely 2019-ben lépett piacra. Az esemény ritkaságszámba megy az elmúlt két év alapján, amikor is kevés technológiai vállalkozás döntött a tőzsdei bevezetés mellett. A Reddit összesen 15,28 millió új részvényt adott el, míg a meglévő tulajdonosok további 6,72 millió részvényt értékesítettek.

A cég piaci értékének csökkenése volt megfigyelhető az elmúlt időszakban; a technológiai boom idején, 2021-ben még 10 milliárd dollár körülire becsülték a cég értékét.

Szerdán az Astera Labs adatközponti hardvercég tőzsdére lépett, és részvényei 72 százalékot raliztak, miután a befektetők mindenre rávetik magukat, ami mesterséges intelligenciával kapcsolatos. Az IPO-piac azonban több mint két éve pang, az Instacart, a Klaviyo és az Arm Holdings azon kevés technológiai cégek közé tartozik, amelyek ez idő alatt tartottak kibocsátást.

A Reddit fő bevételi forrása az online reklámokból származik, így versenybe száll olyan nagy cégekkel mint az Alphabet és a Meta. További versenytársai között találhatók olyan platformok mint a Snap, X (korábban Twitter), Pinterest, Discord, Wikipedia és a Twitch.

A vállalat bevétele tavaly 20 százalékkal nőtt, elérve ezzel az 804 millió dollárt a korábbi évben elért 666,7 millió dollár után. A nettó veszteség ugyanakkor csökkent: míg 2022-ben még 158,6 millió dollár volt ez az érték, addig 2023-ban már csak 90,8 millió dollár.

A Reddit kiemelte az adatlicencelés lehetőségét mint jövedelemforrást; terveik szerint ebből közel 66,4 millió dollár bevételt várnak idén. Nemrégiben bővítették együttműködésüket a Google-lel is annak érdekében, hogy nagyobb hozzáférést biztosítsanak adatbázisukhoz mesterséges intelligencia modellek fejlesztése céljából.

Címlapkép forrása: Jakub Porzycki/NurPhoto via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF