Pillanatok alatt megsemmisült egy cég - 99 százalékos zuhanás 15 perc alatt a tőzsdén

Portfolio
Gyakorlatilag percek alatt megsemmisült egy több milliárd dollár piaci értékű kínai cemetgyártó a hongkongi tőzsdén, írja a Bloomberg.

Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

Évek óta komoly problémák vannak a kínai ingatlanszektorban, ennek egyik tünete a tőzsdén is látszik, ugyanis az építőiparral kapcsolatos, tőzsdén jegyzett cégek részvényárfolyama igencsak hektikusan reagál a szektorral, vagy az egyes cégekkel kapcsolatos hírekre.

Most egy kínai cementgyártó került a hírekbe azzal, hogy a piaci értéke gyakorlatilag pillanatok alatt lenullázódott.

A China Tianrui Group Cement bejelentette, hogy a részvényeivel való kereskedést egy bennfentes információval kapcsolatos bejelentésig felfüggesztik. A befektetők pánikszerűen menekültek, az eredmény az lett, hogy

a kereskedés utolsó 15 percében 99 százalékot zuhant a cementgyártó részvényárfolyama.

Miközben az elmúlt hónapokban jellemzően 5-6 hongkongi dolláron álltak a jegyzések, az árfolyam hirtelen 0,05 hongkongi dollár közelébe esett, ezzel a piaci értéke 1,8 milliárd dollárról 18 millió dollárra zuhant.

A China Tianrui Group Cement is jó példa arra, hogyan működik sok kínai részvénytársaság:

  • a részvényei nagy része egy kézben van, itt Li Li Liufa  és házastársa közösen birtokolják a vállalat mintegy 70 százalékát
  • a részvényeket adósságfedezetként használják fel.

Címlapkép forrása: lOvE lOvE via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF