Elon Musk India miniszterelnökével találkozik - Jöhet az újabb gyárépítés?

Portfolio
Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója bejelentette, hogy Indiába utazik, hogy találkozzon Narendra Modi miniszterelnökkel. A Tesla-vezér várhatóan jelentős beruházási terveket fog bejelenteni az országban, amely nemrégiben csökkentette az elektromos járművek importadóját azoknak a gyártóknak, akik helyi gyártást ígérnek - írta meg a BBC.
Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Elon Musk az X-en bejelentette, hogy Indiába utazik, ahol Narendra Modi miniszterelnökkel fog találkozni, bár az időpontot nem közölte. A Tesla vezetője várhatóan hamarosan fontos beruházásokat jelent be az országban.

India a múlt hónapban csökkentette az elektromos járművek importadóját azon autógyártók számára, amelyek 500 millió dolláros beruházást hajtanak végre az országban és vállalják, hogy három éven belül megkezdik a helyi gyártást. Musk 2021-ben említette, hogy India magas importvámjai akadályozzák a Tesla piacra lépését az országban.

Musk egy szerdai posztban fejezte ki izgalmát Modi miniszterelnökkel való találkozás iránt. Egy magas rangú indiai kormánytisztviselő szerint a találkozót Újdelhiben tervezik április végére. A BBC információi szerint a megbeszélések során szó eshet a Tesla indiai gyártásának elindításáról is.

A látogatás időzítése így egybeeshet az indiai választások kezdetével, amelyek hat héten át tartanak. Modi pártjának várhatóan sikerül a harmadik ciklusát is megnyernie. A választási győzelemhez hozzájárulhat egy Tesla-beruházás bejelentése, és erősítheti Modi vállalkozásbarát imidzsét.

Musk és Modi tavaly New Yorkban találkoztak, ahol a miniszterelnök jelentős beruházásokra szólította fel Muskot Indiában.

A Tesla indiai tervei egy olyan időszakban valósulhatnak meg, amikor cég az USA-ban és Kínában is nehézségekkel küzd az értékesítés terén; az idei év első három hónapjában a Tesla eladásai jelentősen visszaestek, részben az európai gyárában keletkezett tűz, a globális szállítási problémák, és a növekvő verseny miatt. A vállalat több piacon is árcsökkentést hajtott végre a növekvő versenyre adott válaszul, de a Kínához hasolnó kulcsfontosságú piacokon csökkent a kereslet.

A Tesla részvényei jelentős értékvesztést szenvedtek el az év eleje óta, közel 31 százalékot esett az árfolyam.

India 2022-ben a világ ötödik legnagyobb gazdaságává vált, megelőzve az Egyesült Királyságot, míg a tavalyi utolsó negyedévben az ország gazdasága 8,4 százalékkal bővült, részben a feldolgozóipar növekedésének köszönhetően.

Címlapkép forrása: 2023 Anadolu Agency via Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF