Rohamléptekben bővítik a németek a távvezeték-hálózatukat

MTI
Portfolio
A német Amprion villamosenergiahálózat-üzemeltető tavaly több mint kétszeresére, rekordösszegre növelte hálózatbővítő beruházásait, és jól halad az átviteli kapacitás bővítésével - közölte csütörtökön a vállalat vezetője.

Hans-Jürgen Brick bejelentése szerint a vállalat 2023-ban nagyjából 3 milliárd eurót fordított áramellátó hálózati kapacitás bővítő beruházások finanszírozására, köszönhetően a kormány által biztosított ösztönzőknek. A tervek szerint a cég az idén 3,9 milliárd eurót, a 2024 és 2028 közötti időszakban pedig összesen mintegy 27,5 milliárd eurót tervez hálózatfejlesztő beruházásokra fordítani.

A villamosenergia-átvitel javítása fontos részét képezi Németország megújuló energiaforrásokra való átállásra vonatkozó tervei megvalósításának. A szél- és naperőművek által termelt elektromos áram országos terítéséhez és a fogyasztókhoz való eljuttatásához jobb és nagyobb hálózati kapacitásra van szükség.

Ilyen nagyberuházás például az északi-tengeri partok közelében fekvő Emdenből Düsseldorf közelébe vezető egyenáramú összeköttetés, az A-Nord megépítésének felgyorsított, egy évvel előbbre hozott kivitelezése. Az Északi-tenger partvidékén jelentős szélerőmű-projektek létesültek, Düsseldorf pedig Nyugat-Németország ipari központjának és legsűrűbben lakott régiójának a szélén fekszik. "Az A-Nord lesz az egyik első olyan szélenergia-folyosó Németországban, amely nagy mennyiségű zöldáramot szállít az Északi-tengerről Németország nyugati részébe" - mondta Hans-Jürgen Brick, hozzátéve, hogy a tervek szerint a projektet 2027-ig Baden-Württemberg délnyugati tartományáig folytatják.

A négy nagy német áramátviteli rendszerüzemeltető cég, az Amprion, a Tennet, az 50Hertz és a TransnetBW üzemelteti Németország 35 ezer kilométeres nagyfeszültségű távvezeték hálózatát. Az Amprion felel a hálózat közel egyharmadáért Németország három nyugati tartományában.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF