szerző

Aberdeen: azért nem kell ennyire megijedni

Tajti Imre
2015. szeptember 2. 09:55    
nyomtatás
 
Aberdeen Alapkezelő

"Az elmúlt hónap legizgalmasabb eseménye kétség kívül a renmimbi leértékelése után kialakult tőzsdei pánik volt, amit egyesek már kínai "fekete hétfő"-ként emlegetnek. Az igaz, hogy a kínai index közel 9%-os esésére már 2007-es lufi óta nem volt példa, és hogy az esemény az utóbbi években látott legnagyobb korrekciót indította el a világ tőzsdéin, de az 1987-es, minden medve álmának tekintett naphoz hasonlítani az eseményt - mely során a Dow Jones amerikai részvényindex több, mint 22%-ot esett egy nap alatt - kissé túlzásnak tűnik.

Aberdeen: azért nem kell ennyire megijedni


Egy kicsit jobban boncolgatva a történetet azt sem szabad elfelejtenünk, hogy milyen szintekről esett a kínai index. A shanghai kompozit a nyilvánvaló gazdasági lassulás ellenére a 2004 közepén látott 2000-es szintről mindössze egy év alatt 5000 fölé kúszott és még jelenleg is 3000 körüli tartományban mozog, ami még mindig közel 50%-os hozamnak számít. A nyilvánvaló lufit leginkább technikai hatások és piaci hangulat fújták és a hangulat megfordulása lett a veszte is.

Másrészt az is fura, hogy a leértékelés volt a kiváltó ok, amit az eddig is nyilvánvaló kínai lassulás újabb jelének tekintett a piac. A kínai leértékelés csak a renmimbi piacán számít nagynak, és a piacnak fontosabb volt a kínaiak "jelzése" mint a tényleges gazdasági hatás. A kínai valuta a bejelentés óta eddig hozzávetőleg 3%-ot gyengült a dollárral szemben. Ez az EURHUF árfolyamában kb. 9 forintos mozgásnak felel meg és az EURUSD árfolyamában egy átlagosnál izgalmasabb napon láthatunk ekkora mozgást. Más összevetésben a JP Morgan fejlődő piaci devizaindex 2011-es csúcsához képest 37%-kal gyengült a dollárral szemben, míg a renmimbi 2-3%-kal erősödött ugyanezen időszakban. Az igaz, hogy az árfolyam miatt Kína veszített versenyképességéből az elmúlt években, de a gazdaság még a jelenlegi árfolyam mellett is versenyképes, a fizetési mérleg többletet mutat. A kínaiak várhatóan tompítani próbálják majd devizájuk más fejlődő piacokkal szembeni felértékelődéséből származó hátrányokat, ugyanakkor nem valószínű, hogy Kína teljes mértékben beszállna a "QE-buli" kapcsán kialakult valutaháborúba. Elképzelhetőek további leértékelések, de nagy mozgásokat nem várunk. A kínai lassulás egyelőre megállíthatatlannak látszik, és a legnagyobb gondot továbbra is az eladósodottság rohamos növekedése jelenti. Ugyanakkor a kínai vezetés megfelelő védőhálót tud nyújtani a gazdaságnak ha a problémák tovább fokozódnának.

A kínai félelmek új mélypontra taszították a nyersanyagok árait is. Kína jelentős fogyasztónak számít főleg a szén és ipari fémek tekintetében, ahol Kína a globális fogyasztás 40-50% százalékát is kiteszi. Ez azonban csak egy része a nyersanyagok piacának. Kína például mindössze 10%-át fogyasztja el a világ olajtermelésének és az élelmiszerimport tekintetében sem számít meghatározó szereplőnek. A masszívan (60-70%) szénenergiára épülő gazdaságban az olaj és gáz "tiszta" energiának számít.
A hangulat és rövid távon kedvezőtlen kereslet-kínalati tényezők (például az olaj piaca jelenleg még mindig túlkínálatos) továbbra is volatilis környezetet és akár további esést is hozhatnak, de hosszabb távon továbbra is jó értéket látunk az eszközosztályban.

Az amerikai növekedési és munkaerőpiaci adatok továbbra is kedvezőek, de a FED kivárhat és egy nyugodtabb környezetben szállíthatja le az első kamatemelést. Mivel véleményünk szerint nem történt fundamentális változás a világgazdaságban állapotában, a piaci mozgások kiváltó okai leginkább a pozícionáltság és hangulati tényezők lehettek. A negatív piaci mozgásoknak köszönhetően a részvénypiacokba vetett bizalom ugyanakkor erős csorbát szenvedett. A volatilis környezet általában tőkekiáramlásokhoz vezet a kockázatos eszközosztályokban (bóvli kötvények, részvények, fejlődő piacok), a kisbefektetők egy része várhatóan a kockázatcsökkentés mellett dönt, ami nyomás alatt tarthatja az árfolyamokat, a pozícionáltság függvényében.

A múlt hónap után ismét a nyersanyagok súlyát növeljük a részvénysúly további csökkentése mellett."

Aberdeen: azért nem kell ennyire megijedni


Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium