szerző

Dialóg: ekkora tőzsdei harakirire nem sokan számítottak

Elek Péter
2016. január 29. 16:54    
nyomtatás
 
Dialóg Alapkezelő:

"Az benne volt a levegőben, főleg a FED decemberi kamatemelése után, hogy a kockázatosabb eszközökben lesz egy kisebb lejtmenet az év elején, de ekkora harakirire nem sokan számítottak. Amellett, hogy valóban nagy esés ment végbe a piacokon, a leginkább azon gondolkodom, hogy miért is történt ez. Ha meg van a megfejtés, talán a következő hónapok is jobban eltalálhatók.

Dialóg: ekkora tőzsdei harakirire nem sokan számítottakBár az angolszász média elsősorban ismét Kínát okolja a tőzsdei esésért, szerintem az esés mögött egyértelműen a nyersanyagpiacok, azon belül is elsősorban az olaj esése állt. Még decemberben számolgattam különböző nyersanyagpiaci CDS-eket, kockázati szinteket, és elképesztő számok jöttek ki, különösen az acél-, a szén, az alumíniumiparra, és bár még kezelhető szinten mozgott, de erősen emelkedő trendet mutatott az olaj- és gázipar általános csődkockázata is. Az idei év elejei zakó mögött az állt, hogy a nagy matekban a "befektetők" elkezdték árazni a fentebb említett iparágak teljes bedőlését, illetve annak gazdasági hatását. Nem kell túl nagy vátesznek lenni, hogy például az amerikai/európai acélszektor komplett besózása mit váltani ki. Nincs az az a jegybank a világon, aki annyi pénzt tudna pumpálni, ami megállíthatná a tényleges recessziót. Meg a FED amúgy is megér egy külön monológot...

Tény, hogy a nyersanyagszektorokban túltermelés van/volt, a 2000-es évek beruházásai miatt igen jelentős kapacitásbőség alakult ki (bár például az acéliparban az állítólag éppen hard landinget bemutató Kína miatt van túlkínálat). Az is igaz, hogy lassan, de elindult egy kapacitásleépítési folyamat, azonban különösen az olajiparnál látszik, hogy az elmaradó beruházások hatására lassan a kínálat növekedésének határára értünk, ergo ha így megy tovább, akkor az olajpiac nem kínálati lesz, hanem keresleti. Amúgy egy 2'000 milliárd dolláros kérdés: csak 2015-ben, mekkora árbevételtől estek el az olajkitermelők? És valóban ennyivel nőtt a fogyasztók rendelkezésre álló jövedelme? Elenyésző rész maradt csak a fogyasztóknál (sem a fogyasztási, sem a megtakarítási adatok nem igazolják, hogy hűűűű de jól jártak a zemberek...), a többi pénz egyszerűen elpárolgott. Kinek is jó akkor az alacsony olajár? A kitermelőknek nem, a fogyasztóknak alig. Ja, és felejtsük el, hogy pl. az olaj nyersanyagpiaci termék. Nem az. Pénzügyi instrumentum. A nyersanyagok ára pedig egyszerűen geopolitikai kérdés, a nyomásgyakorlás egyik eszköze. Persze lehet, hogy közben a szomszéd tehene is megdöglik, de nem baj, rövid távon keressünk sokat azon, hogy minden piaci szereplő esésre játszik a nyersanyagpiacokon.

A következő hetek/hónapok/negyedévekben szerintem a piacok a nyersanyagokról, különösen az olaj áráról fognak szólni (gyakorlatilag 100%-os a korreláció piacok mozgása és az olaj ára között). Ha nem normalizálódnak az árfolyamok egy (jóval) magasabb szinten, akkor gyönyörű dominóhatásnak leszünk szemtanúi, a 2008-as pénzügyi válság csak bemelegítés volt a várható hatásokat tekintve. Ha egy magasabb szinten stabilizálódnak a nyersanyagárak, akkor talán lehet emelkedő részvénypiac, de ehhez tényleg az kell, hogy ne kergessenek országokat csődbe. Ha jól számolom, akkor egyébként a szaúdiaknak se kell már olyan sok....

A portfolió egyelőre marad közepesen kockázatos, nem változtatunk az előző hónap portfolióján."

Dialóg: ekkora tőzsdei harakirire nem sokan számítottakAz eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

Villámgyorsan megszárad a kéz: felejtsd el a sort a mosdóban (x)

Több mint 1000 vendég törölheti szárazra kezeit pillanatok alatt. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium