Az aukciós piac idei 5+1 legnagyobb tanulsága

2017. augusztus 10. 12:08    
nyomtatás
 
2017 nyarára jelentek meg az első áttekintések a nemzetközi aukciós piac első féléves teljesítményértől, amiről a műtárgy.com most az artsy elemzése nyomán számol be. Az aukciós piac az idei év első felében határozottan jó teljesítményt nyújtott, amit az is bizonyít, hogy 5,3%-os növekedést könyvelhetett el 2016 első félévéhez képest, és így a teljes forgalma 6,9 milliárd dollárra nőtt az Artprice elemzése szerint. Ez ahhoz képest is fordulat, hogy ez elmúlt két évben az aukciós piac első félévi teljesítménye mindig alacsonyabb volt a 2014-es rekorderedményekhez képest. 2017 első hat hónapjának ezek a legfontosabb tanulságai:

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

1. Erősödő piac


A politikai és gazdasági bizonytalanságokkal (mint Trump megválasztása, a brexit és a lassuló kínai gazdasági növekedés) tűzdelt 2016-ös év után 2017-elején végre néhány kiemelkedő tétel is gazdára talált az aukciós piacon, mint Jean-Michel Basquiat Untitled című 1982-es képe, melyért 110 millió dollárt adtak. Az elemzés szerint egy új felívelő szakasz vár az aukciós piacra, amit újra az amerikai és nyugat-európai árveréseken elért rekorderedmények fognak dominálni. A csúcseredményeken túl pedig az is jó hír, hogy eddig idén az aukciókon visszamaradt tételek aránya is csökkent.

2. Az USA visszaszerzi a vezető szerepét


Idén eddig az USA-ban volt a legdinamikusabb, 28%-os az aukciós piac növekedése. Így a globális forgalom 32%-a (2,2 milliárd dollár) történik Amerikában, amit Kína követ. A legsikeresebb aukciók, mint a fent említett Basquiat kép leütése is New Yorkban történt, ahogy Brancusi 1913-as La muse endormie című szobra is ott talált vevőre 57 millió dollárért. Az árverési forgalom az Egyesült Királyságban 13, míg Franciaországban csak 7 százalékkal növekedett.

3. Kínai kiigazítás


2017 első felében a kínai aukciós piac 12%-ot esett és így a forgalma 2 milliárd dollár volt, a globális tortából való részesedése pedig 29%. A visszaesés oka nem annyira az árak zuhanása, hanem inkább a kalapács alá kerülő alkotások számának csökkenése volt, amely még a pekingi és sanghaji árveréseket is érintette. Mindennek ellenére a kínai piac továbbra is viszonylag stabil, és például az aukcióra bocsátott tételek számának csökkenésével az el nem adott alkotások aránya is 70-ről 54 százalékra korrigálódott.

4. Felfutó kortársak


Az 1945 utáni és kortárs szegmensek tovább növelték a piaci részesedésüket a 2000-es 8, illetve 3 százalékról 21 és 15 százalékra. A 110 milliárdért eladott Basquiat kép jól jelzi, hogy ma már a licitálók hajlandók ugyanolyan összeget áldozni egy kortárs műre, mint egy régi alkotásra. Ennek a szegmensnek a felfutásában az is szerepet játszhat, hogy egyre kevesebb, a korábbi évszázadokból való csúcsminőségű műalkotás érhető el a műtárgypiacon, és így például a régi mesterek piaci részesedése folyamatosan zsugorodik.

5. A női alkotók fájó hiánya


Szomorú helyzet, de az idei év első felének TOP10 aukciós eredményébe egy női művész sem fért bele, hanem azt a szokásos Klimt, Bacon, Picasso névsor dominálja. Sőt még a TOP50-be is csak egy női alkotó, a japán Yayoi Kusama került be. Így hiába figyel ma már egyre több galéria és múzeum a női alkotókra, ez a tendencia az aukciós piacra még nem érkezett meg.

+1 A Sotheby's digitális fordulata


Bár a világ vezető aukciósházának, a Sotheby's-nek a bevétele növekedett az év első felében, a profitja azonban csökkent. Ennek a legfőbb oka az, hogy a londoni cég komoly beruházásokat hajtott végre, elsősorban technológiai és digitális téren. Az adatgazdasági, automatizációs és digitális aspektusok megerősítésén túl a cég az ékszer, bor és művészeti tanácsadás üzletágai felé tervez erősíteni (az utóbbi téren 34%-kal növekedtek egy év alatt). A Sotheby's vevőinél is megfigyelhető az a trend, hogy az amerikai vevők visszavették a vezetést a kínaiaktól, és újra ők adják az aukciósház forgalmának a legnagyobb szeletét.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
Keressen a műtárgyak között: 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium