Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence

2017. szeptember 12. 16:00    
nyomtatás
 
A plakát az elmúlt években vált a műtárgypiac kedvelt és kelendő portékájává, ezért most a műtárgy.com is a művészi igénnyel megformált magyar plakátok közül szemezget.

Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

A hazai plakátaukciókon felbukkanó darabok jellemzően a műtárgypiac megfizethető szegmensébe tartoznak: gyakran már pár tízezer forintos kikiáltási árról indulnak, de a legdrágább daraboknál sem szokott egy-kétszázezer forintnál magasabb árról kezdődni a licit. Éppen ezért válhatott a plakát a kezdő műgyűjtők kedvelt célpontjává, mivel megfizethetősége mellett így jól bele lehet tanulni a piac és az aukciók működésébe.

Ezen túl a plakát jól is mutat, így akár már az első aukciós szerzeményünket is el lehet helyezni otthonunk egy jól látható pontján. A plakát a lakberendezőknek is kedvelt eszköze egy-egy lakás izgalmassá és színessé varázsolásában, és a plakátaukciókon szinte azon az áron juthatunk poszterekhez, mintha egy nagy lakberendezési áruházban keresnénk valamit a falra.

Emellett nem szabad szó nélkül elmenni a plakát művészi értékei mellett sem. A plakátokat gyakran a korszak legtehetségesebb grafikusai, festői készítették, akiknek személyes stílusjegyei jól megmutatkoznak ezeken a tömeggyártott darabokon is. A vasfüggöny keleti felén jellemzően az itt bemutatott nyugati filmekhez helyi plakátok készültek. Ez külön izgalmat adott a korszak hazai plakátművészetének, amely ha még nem is világhírű, mint a korabeli lengyel plakát, de művészi értéke elvitathatatlan, és sokszor megvillantja a kor legizgalmasabb művészeti trendjeit is.

Az alábbiakban hat olyan plakátot mutatunk be, melyekre hamarosan licitálni lehet a hazai aukciós piacon.

Fellininek az erotikus és önéletrajzi elemekben is bővelkedő titokzatos város-filmjéhez 1973-ban, nem sokkal németországi emigrációja előtt a korszak egyik legkiválóbb magyar művésze, Lakner László tervezett plakátot.

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence
Az államszocializmus utolsó éveiben már bevettnek számított, hogy a külföldi filmek az eredeti plakátjukkal jelenhettek meg az országban. Így volt ezzel a kultikus proto-cyberpunk film, a Szárnyas fejvadász is, melynek folytatása éppen idén ősszel kerül a mozikba.

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence
Az 1980-as évek talán legfontosabb generációs filmje volt Magyarországon a Megáll az idő, ami nem csak a fiatalság elveszettségét és reményvesztését fejezte ki jól, hanem olyan kultikus idézeteket, mint a "Le a csecsemőkkel, éljenek a csajok!", és karaktereket is adott, mint Szukics Magda figurája.

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence


Megáll az idő, 1982 magyar, Gothár Péter (rend.) Veszely Ferenc (graf.) 594 x 420 mm Plakát, filmplakát
Kikiáltási ár: 40.000 Ft


Az Illés-együttes az 1960-1970-es évek legnagyobb hatású magyar beatzenekara volt. Ez a dedikált plakát az együttes legendás éveiben, még az 1973-as feloszlásuk, illetve radikális személyi átalakulásuk előtt készült.

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence
A ma már nem igazán tartott Világtakarékossági napra hívja fel a figyelmet ez a szellemes plakát, melynek alkotója, a plakátgrafikus Fekete György nem keverendő össze a Magyar Művészeti Akadémiát elnöklő belsőépítésszel.

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence


Világtakarékossági nap, 1974, Fekete György (graf.) 680 x 470 mm
Kikiáltási ár: 60.000 Ft


Ajánlónk legrégebbi darabja ez az 1959-es közérdekű plakát, amely népegészségügyi céllal készült, de árnyjátékos grafikai megoldásai is figyelemre méltók.

Plakát: az utca hírmondója, a licitálók kedvence


Zsebkendőbe köhögj, tüsszents 1959, 680 x 480 mm
Kikiáltási ár: 33.000 Ft

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
Keressen a műtárgyak között: 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium