Előfizetői tartalom

A briteknél, sőt, még az amerikaiaknál is többet teszünk félre

Gerlaki Bence, MNB
|
Balázs
|
MNB
A magyar gazdaság növekedési modellje az elmúlt években finanszírozási szempontból alapvetően megváltozott: a korábbi, külső forrásokból táplálkozó, utóbb fenntarthatatlannak bizonyuló növekedést követően jelenleg a belső megtakarítások messze meghaladják a gazdaság beruházási igényét, ami a folyó fizetési mérleg jelentős többletében tükröződik. A folyamatosan bővülő hazai megtakarítási ráta régiós összevetésben is a legmagasabbak közé tartozik. Ugyanakkor a 2013 és 2015 között fokozatosan javuló beruházási ráta az elmúlt évben visszaesett. A mérséklődés mögött elsősorban az állami beruházások - EU-források átmeneti csökkenéséhez kötődő - visszaesése áll. Mindemellett a háztartások beruházásai is még elmaradnak a versenytársainkhoz képest, míg a vállalatok beruházási rátája megfelelt a régiós átlagnak. A várhatóan emelkedő beruházások mellett a magas szinten stabilizálódó belső megtakarítások továbbra is biztosítják a magyar gazdasági növekedés fenntarthatóságát.

A hosszú távú növekedési kilátások szempontjából kulcstényező a beruházások mértéke és szerkezete, a fenntarthatósághoz azonban szükség van a belső megtakarítások magas szintjére is. Egy nyitott gazdaságban, ha a belső megtakarítások szintje elmarad a beruházások mértékétől - ami leginkább a feltörekvő gazdaságokra jellemző -, a növekedéshez gyakran külső...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés