Új rekord: 1900 milliárdnyi lakossági állampapír, ami nem a lakosságnál van

2017. szeptember 11. 11:11  english version   
nyomtatás
 
Eddig sosem látott szintre, 1865 milliárd közelébe kúszott a lakossági állampapírok állományának az a része, amely nem a háztartások kezében van. Az MNB adatai szerint júliussal bezárólag 506 milliárd forinttal nőtt a háztartások kezében lévő állampapír-állomány év eleje óta, holott a lakossági állampapírok állománybővülése idén az ÁKK adatai szerint majdnem elérte az 1350 milliárdot. Mindeközben a jelzáloglevél-piacon szinte minden új kibocsátást a bankok jegyeznek le, ilyen banki kereslet mellett a többi piaci szereplő kereslete és jegyzési lehetősége is elenyésző.

A lakossági állampapírokról és más népszerű megtakarítási termékekről is szó lesz a Portfolio október 17-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradjon le róla!Portfolio Tanácsadó Központ - A jövő lehetőségei itt kezdődnek. Vagyon - profi megoldások

Ezermilliárd forint alá csökkent a jelzáloglevél-állomány, az MNB friss statisztikái szerint júliusban gyakorlatilag nem volt mozgás a jelzáloglevél-piacon. Idén márciusban nőtt közel egy év után ismét 1000 milliárd forint fölé az állomány az új kibocsátásoknak köszönhetően, ez az elmúlt két hónapban 940 milliárd forint körül stabilizálódott.

Új rekord: 1900 milliárdnyi lakossági állampapír, ami nem a lakosságnál van


A havi tranzakciók alapján júniusban volt nagyobb mozgás a piacon, amikor is közel 152 milliárd forintnyi jelzáloglevelet vettek vissza a kibocsátók, a csökkenés szinte teljes mértékben a bankoknál lévő állománynál csapódott le. A legnagyobb állomány ettől még továbbra is a hitelintézeteknél van kint közel 700 milliárddal, őket követik a külföldi, a befektetési piaci, valamint a biztosítási piaci szereplők és nyugdíjpénztárak.

Új rekord: 1900 milliárdnyi lakossági állampapír, ami nem a lakosságnál van


A lakosság jelzáloglevél-piaci jelenléte továbbra is elenyésző, már jó ideje 2,7 milliárd forintnál stagnál az állomány, a havi tranzakció ebből is kifolyólag gyakorlatilag nulla. Idén április 1-től vizsgálja az MNB, hogy a bankok teljesítik-e a jelzáloghitelekre vonatkozó új szabályokat, amelynek saját jelzálogbank alapításával, vagy egy külső jelzálogbanktól kapott refinanszírozással felelhetnek meg. Korábbi piaci körképünkből kiderült, hogy bár a piac többi szereplőjének is vonzó konstrukciót jelenthetnének a jelzáloglevelek, gyakorlatilag kiszorulnak a piacról a bankok kereslete mellett, na meg nem is éri meg beszállni a kialakult alacsony hozamfelárak mellett:

2017.04.11 11:02 Itt a bizonyíték: a bankok zsákolják a népszerű befektetést

Újabb rekord az állampapíroknál


Az állampapír-keresletből már annál inkább kiveszi a részét a lakosság, a piacon kint lévő államkötvények közel 18%-a a háztartások kezében van. Ez az állomány szinte teljes egészében a lakossági állampapírokat fedi le, amelyből az ÁKK adatai szerint júliusban közel 6550 milliárd forintnyi állomány volt kint a piacon.

Az ÁKK adatai szerint idén júliusig összesen 1345 milliárd forinttal bővült a lakossági állampapírok állománya, miközben az MNB adatai szerint a háztartások kezében lévő állampapírok állománya hét hónap alatt mindössze 506 milliárddal nőtt, júliusban ezzel új rekordra, közel 1865 milliárd forintra nőtt a lakossági állampapírok állományában az a rész, amely nem a háztartások kezében van, ebből több mint 800 milliárd csak az idei év eredménye.

Azt tudni lehet, hogy a lakosság mellett a nonprofit intézmények és az önkormányzatok is vehetnek lakossági állampapírt, de a különbözet java része nem ezeknél a szereplőknél, hanem egyéb, vélhetően banki szereplőknél van.

Új rekord: 1900 milliárdnyi lakossági állampapír, ami nem a lakosságnál vanCímlapkép: MTI/bizományosi, Róka László

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium