Előfizetői tartalom

Aki nem figyel, az fizetni fog! - A legdrágább alapok

Portfolio
A befektetési alapok kiválasztásánál rendszerint nagy hangsúlyt fektetünk az egyes alapok korábbi eredményeire, és általában a kiválasztásban elhanyagolható tényező szokott lenni a befektetési alap díjterhelése, nem utolsó sorban azért, mert erről általában csak a 100 oldalas tájékoztatók végén találni információt. Pedig egyes alapok teljesítménye mérföldekkel jobb lehetne, ha az alapkezelő nem sarcolná meg óriási - akár évi 7-8 százalékos - díjakkal őket. A túlzottan magas díj jelentős versenyhátrányt is jelenthet más hasonló befektetési alapokkal szemben. Persze a jó munkát meg kell fizetni, de minden díjnak van azért ésszerű határa. A PSZÁF néhány hete közzétette a befektetési alapok tavalyi díjterheléseit(amely a bő 500 hazai befektetési alapból 397-et foglalt magába), ezek közül most a legdrágábbakat szemezgettük ki.

A befektetési alapok teljesítményét a jó befektetési politika mellett az alap költségessége is meghatározza, még ha erre a befektetők kevésbé is figyelnek oda. A PSZÁF által kalkulált teljes költséghányados, vagyis a TER (Total Expense Ratio) az alap összes korrigált költségének és a súlyozott átlagos nettó eszközértékének hányadosát mutatja. Eszerint a hazai befektetési...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés