Előfizetői tartalom

Jegybankok fűtik az arany piacát

Portfolio
Idén tovább folytatódott a jegybankok aranyvásárlása, ami egyre fontosabb az arany árfolyama szempontjából, hiszen az összkereslet bő 10 százaléka tavaly már a jegybankokhoz volt köthető. A vásárlásban továbbra is a viszonylag alacsony aranytartalékokkal rendelkező feltörekvő országok járnak az élen, mint Fülöp-szigetek, Mexikó, Kazahsztán, vagy Oroszország, miközben a fejlett jegybankok egyelőre annyival járultak hozzá a jegybanki kereslet növeléséhez, hogy felhagytak az elmúlt évtizedek folyamatos értékesítésével. Egyes bajban lévő európai periféria országok továbbra is jelentős aranytartalékkal rendelkeznek, noha ez inkább fedezetként, mintsem direkt adósságcsökkentésként használható.

Tovább vásárolnak a feltörekvő jegybankok Idén tovább folytatódott a jegybankok arany felhalmozása, noha ennek mértéke az év első négy hónapjában elmaradt az egy évvel korábbi hasonló időszakétól, amikor 148 tonna aranyat vásároltak a világ jegybankjai. Idén áprilisig összesen 135 tonna arannyal bővült a jegybankok trezorja, noha ebből 44 tonnát a török jegybank...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés