Előfizetői tartalom

"Kész átverés" - A Goldman kálváriája borzolja a kedélyeket

Portfolio
Hatalmas port kavart a pénteken kiszivárgott botrány, a Goldman Sachs papírjai hulló késként estek, amikor kiderült, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet keresetet nyújtott be ellenük értékpapír csalás vádjával. A SEC szerint a bankóriás kapott egy fülest régi ügyfelétől, a több tízmilliárd dollárt kezelő fedezeti alaptól még 2007 elején, hogy összeomlóban van a CDO piac. A Goldman azonnal elkezdett befektetőket keresni az újra csomagolt papírokra, a portfólió pedig alapvetően a normál üzletmenet fennmaradására játszott. Azt viszont már nem mondták el, hogy a Paulson & Co. fedezeti alap már shortolta a piacot, és pont olyan termékeket választott be a befektetőknek eladott portfólióba, amiről lehetett sejteni, hogy baj lesz velük. A megtévesztés része volt az is, hogy azt állította a Goldman, hogy egy független, objektív szereplő választotta ki a papírokat, miközben a tőzsdefelügyelet szerint ennek éppen az ellenkezője volt az igaz.

Nincs túl jó helyzetben az amerikai pénzügyi rendszer egyik sarokkövének számító befektetési bankház, a Goldman Sachs, ugyanis rövid időn belül a második botrányba keveredett az intézmény. Még februárban írtunk arról, hogy a görögök a Goldman Sachs támogatásával (közel tíz évvel ezelőtt) az államadósság-adataikat tudták megváltoztatni egy speciális eszköz segítségével...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés