Előfizetői tartalom

Nem kell pánikolni a három bóvli miatt

Portfolio
Önmagában Magyarország bóvli kategóriába minősítése nem generál automatikusan szignifikáns méretű alapkezelői eladásokat, hiszen azok az alapkezelők, akik magyar részvényeket vagy kötvényeket tartanak portfóliójukban, általában olyan feltörekvő piaci, vagy globális alapok, amelyek befektetési politikájuk szerint jellemzően tarthatnak bóvli eszközöket is portfóliójukban. Egy ország leminősítése persze jelzi a kilátások romlását, ami akár az országgal szembeni kitettség újragondolását eredményezheti, a kilátások romlásával jellemzően az eladásokra már a leminősítés előtt sor kerül. A fundamentumok romlása tehát okozhat eladásokat az államkötvény piacon, ez azonban általában nem közvetlenül a leminősítéshez kapcsolódik.

Ahogy arról egy korábbi cikkünkben írtunk, az, hogy egy országot mikor tartanak bóvli kategóriájúnak, az alapkezelők saját megítélése alá tartozik, és szereplőkként változik. Az Aberdeen Alapkezelőnél például a három legnagyobb hitelminősítő (Moody's, S&P, Fitch) közül a legmagasabb értékelést veszik figyelembe, az Aegonnál a legalacsonyabbat. A legelterjedtebb gyakorlat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés