Előfizetői tartalom

Kegyetlen lépés a kormánytól - A nyugdíjak harmadát is elvehetik a görögöktől

Szabics András Zsolt
A 150 milliárd dolláros mentőcsomagért cserébe soha nem látott megszorítást hajt végre a görög kormány, a listán szereplő számtalan változás közül a nyugdíjrendszert érintő lépések külön figyelmet érdemelnek. Számításaink szerint az IMF és az OECD által is javasolt nyugdíj-megállapítási szabályok átlagosan 20 százalékkal alacsonyabb kezdőnyugdíjat jelenthetnek, míg az év második felétől a már nyugdíjazottak is 5-10 százalék körüli nyugdíjcsökkentésre számíthatnak. Ehhez jön még a nyugdíjemelés átmeneti felfüggesztése, valamint a plusz juttatások megkurtítása, ami összességében akár 40 százalékos kezdőnyugdíj vágáshoz is vezethet. Gyakorlatilag nem találhatunk olyan területet a nyugdíjrendszerben, amihez ne nyúlnának hozzá, viszont a társadalmi ellenállás miatt a pazarlás koránt sem gyomlálható ki a rendszerből. Csak egy példa: a 13. és 14. havi nyugdíj is megmarad a 2500 euró alatti nyugdíjjal rendelkezőknél, az apanázs viszont éves szinten maximum 800 euró lehet.

A görög kabinet, az Európai Unió és az IMF által megkövetelt hároméves szigorú reformcsomag keretében hétfőn elfogadta a nyugdíjrendszer átfogó átalakításáról szóló törvénytervezetet, amely ellen a szakszervezetek máris tiltakozási hullámot helyzetek kilátásba. A változtatások többsége a jövő évtől, fokozatosan, 2018-ig lép hatályba. "A rendszer 2011 után összeomlott...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés