Előfizetői tartalom

Nyugdíj: ideiglenesen ráteszi a kezét az állam a pénzünkre

Szabics András Zsolt
A kormány által frissen megváltoztatott nyugdíjszabályoknak köszönhetően kevesebb kérdőjel van a reálhozamok kifizetése körül, viszont üröm az örömben, hogy a pénztártagokat kellemetlen meglepetés fogja érni. A pénztáraknak május végéig nem csak a visszalépők egyéni számláit kell átadniuk az államnak, hanem az összes olyan pénzt, amit nem tudtak adóbevallás hiányában leosztani a tagoknak. Jogosan ezek az összegek a tagokat illetnék meg, tehát a reálhozam kifizetésnél is figyelembe kellene őket venni, azonban mivel az adóhatóság és a pénztárak lassúsága miatt azok egy külön számlán gyarapodnak, mégsem lesz így. A kormány túlságosan gyorsan akarja átvenni a visszalépők vagyonát, ezért valószínűleg nem lesz elég idő ahhoz, hogy a most 100 milliárd forintra taksált összeg a függő portfóliókból az egyéni számlákra kerüljön teljes egészében. Amennyiben ez tényleg így lesz, akkor több százmillió forinttól eshetnek el a visszalépők.

Március elején hirdették ki azt a törvénymódosítást, ami - az elmúlt néhány hónap alatt sokadszorra - a nyugdíjrendszerünk szabályozási környezetét változtatta meg. Ezek között a nagyobb visszhangot az a paragrafus kapta, amely szerint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) a nyugdíjpénztártagok állami rendszerbe való visszalépése kapcsán vizsgálódhat a pénztáraknál....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés