Előfizetői tartalom

Öt évvel korábban is el lehet menni nyugdíjba

Szabics András Zsolt
Pénteken benyújtotta a kormány a nők kedvezményes nyugdíjazását is tartalmazó törvényjavaslatot, ezek szerint 40 év jogviszonyt követően a nők a nyugdíjkorhatárra való tekintet, és csökkentés nélkül elmehetnek nyugdíjba. Teljes jogú nyugdíjhoz legalább 32 éves munkaviszony kell, a gyermekneveléssel töltött idő be lehet számítani maximálisan 8 évig, viszont a 40 évet mindenképpen ki kell tölteni. A tanulmányi időt igaz itt nem számolják be, azonban a nyugdíj-megállapításnál már igen. Számításaink szerint jobb esetben a kötelező korhatár előtt 4-5 évvel is korábban mehetnek nyugdíjba a nők, ha teljesítik a feltételeket, míg most a kedvezmények - csökkentéssel egybekötve - 2-3 évről szólnak. A javaslattal több probléma is van, többek között az, hogy a korcentrumot csökkenti, a társadalom számára káros ösztönzők kialakulásához vezet, miközben nem csak nemek között tesz különbséget, hanem nemeken belül is.

Amióta felbukkant a nők kedvezményes nyugdíjazásának lehetősége, azóta számos különböző megfogalmazással találkozhattunk a politikusok részéről. Először mindenki azt gondolta, hogy 40 év munkaviszony után lehet elmenni nyugdíjba, míg a közelmúltban már szolgálati időről beszéltek a sajtóban is. Pénteken viszont nyilvánosságra került a kormány törvénytervezete...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés