Előfizetői tartalom

Meglepetés érhet sok pénztártagot - Odalett a reálhozam

Portfolio
A magánnyugdíjpénztáraknak 2012. június 12-éig kellett a reálhozamokat és a tagdíj-kiegészítéseket kifizetniük, a pénztártagok erről a közelmúltban értesülhettek, sokan viszont meglepődve tapasztalhatták, hogy a pénztár semmit sem utalt számukra. A Portfolio.hu több ilyen esettel is találkozott, ennek kapcsán úgy döntöttünk, hogy megnézzük, mi állhat a háttérben. Számításaink szerint alapvetően a kedvezőtlen befektetési környezet és a rossz időzítés okolható a reálhozamok elmaradásáért, a többség ugyanis abban a növekedési portfólióban van, ahol a részvényarány legalább 40 százalék. Tavaly a tagok 80 százaléka kapott kisebb-nagyobb reálhozamot, most viszont úgy látszik, hogy csak a tagok fele, vagy még annál is kevesebben örülhetnek a plusz forintoknak.

Nagyon rossz időben nyitották meg a visszalépést Még mielőtt rátérnénk a hosszabb távú teljesítményértékelésre, érdemes azt is megnéznünk, hogy miként teljesítettek a főbb eszközkategóriák az utóbbi években. Mint látható, a vezető hazai, régiós és amerikai indexek nem mutattak túl fényes teljesítményt, a regionális benchmark index (CETOP) és a hazai BUX például...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés