Előfizetői tartalom

Mindig előrukkoltak egy slágertermékkel az alapkezelők

Portfolio
A hazai befektetési alappiac az utóbbi 20 évben nagy növekedést tudhatott maga mögött, a piac egyértelmű motorját a lakosság növekvő kereslete jelentette. A kedvező folyamatok azonban a mélyben megbújó tendenciákat elfedik, megvizsgálva a statisztikákat az látszik, hogy a piacon volt mindig egy slágertermék, amelyet az egymást követő válságok rendre leváltottak egy másikra. A 90-es évek végi orosz válság a vegyes alapokat tépázta meg, a 2003-as árfolyamválság pedig az addig egyeduralkodónak számító kötvényalapokat. A 2000-es évek közepén a kötvényalapok helyét a pénzpiaci alapok tudták átvenni, ahogy sok pénz áramlott tőkevédett és ingatlan alapokba is. A 2008-as válság a pénzpiaci és ingatlanalapokat tépázta meg, azonban a krízis alábbhagyásával összhangban 2010-ben megindulhatott a tőkebeáramlás ezekbe az alapkategóriákba is. Ráadásul a pénzügyi válság tudta az új slágerterméket is helyzetbe hozni, az abszolút hozamú alapokat.

A magyar befektetési alappiac ebben az évben 20. évfordulóját ünnepli, ennek kapcsán a BAMOSZ és a Portfolio.hu egy közös díjátadót fog tartani 2012. november 28-án. A jeles esemény felvezetéseként egy cikksorozatot közlünk, amelyben a szektor elmúlt két évtizede elevenedhet meg előttünk, megnézzük, hogy honnan indultunk, illetve hova jutottunk el az első alap 1992-es elindulása...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés