Előfizetői tartalom

Beismerések sorozata Fidesz-részről - akár 14%-os idei deficit?

Portfolio
"Tavaszi választási programunk valóban politikai döntésekre épült, .... valóban túl sok volt az ígéret, mindenkinek meg akart felelni, annak ellenére, hogy a program készítésekor tisztában voltunk a valós helyzet körvonalaival" - nyilatkozta a Figyelőnek Matolcsy György, a Fidesz vezető gazdaságpolitikusa. A volt gazdasági miniszter ezt azzal egészítette ki, hogy olyannyira tisztában voltak/vannak a helyzettel, hogy "mi 12-14 százalékos deficitet sejtünk erre az évre, a kiszervezett, PPP-nek tűnő, de valójában költségvetésen kívüli projektek finanszírozását is beszámolva". Kijelentette: "ebből a (gazdasági-pénzügyi) helyzetből már nem lehet kijönni azzal a programmal, amit tavasszal a vállalkozók javaslataiból kiszűrtünk". A 10%-pontos tb-járulékcsökkentési ígéret megvalósítását firtató kérdésre kitérő választ adott, átfogó adórendszerbeli átalakításokat hangsúlyozva.

A válságkezelés szükséges lépései. Matolcsy szerint a Brüsszelnek benyújtott konvergencia-program (10.1%-os GDP-arányos idei deficit) nem a valós helyzetet, a tényleges kiindulási alapot tükrözi: "például a hátralévő négy hónap nincs benne". Emiatt a következő évekre vázolt hiánycsökkentési menetrend sem tartható megítélése szerint. "Nem lehet a növekedés csökkenésével...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés