FONTOS Elrettentő uniós haderőt mozgosítanának – Brüsszel asztalán az új terv
 
Előfizetői tartalom

Elitklub: kik lehetnek áprilistól az új BUX tagok?

Portfolio
A BUX kézikönyv pénteki (március 1-től életbe lépő) módosításával immár csaknem biztossá vált, hogy a BÉT nem nézné jó szemmel, ha tartósan 12 alatt maradna a BUX index komponenseinek száma. A tőzsde jelentősen könnyített az indexbe kerülés feltételein, ebből az alkalomból a portfolio.hu megvizsgálta, hogy mely társaságok esélyesek leginkább arra, hogy a márciusban esedékes szokásos féléves felülvizsgálatkor bekerüljenek a BUX-ba. Tapasztaltaink szerint a Danubius, a Pannonplast és a Rába esélyes a tagságra, de a legvalószínűbbnek a Rába bekerülése tűnik jelenleg. Számításaink szerint az indexkövető alapok jelenlegi nettó eszközértéke alapján a papírok piacán az intézmények 0-2.2 milliárd forintos pótlólagos keresletet támaszthatnak az alapkezelők döntéseitől függően, mely csak a legoptimistább esetben jelentene érdemi vételi erőt. Figyelembe véve, hogy mindhárom érintett részvény igen jól teljesített az elmúlt hónapokban, nem valószínű, hogy önamgában az indexbe kerülés bejelentése érdemi emelkedést okozna majd piacukon.

Könnyítettek a feltételeken. A Démász kivezetése után a BUX 11 tagúvá degradálódott, holott az index kézikönyvben az áll, hogy a benchmark legalább 12, legfeljebb 25 komponensből állhat. Az index bizottság azonban eltérhet a könyvben lefektetett alapelvektől, így ilyen nyilatkozat híján korántsem volt biztos, hogy a BUX lesz még valaha 12 (vagy több) tagú. Pénteken...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés