Előfizetői tartalom

Van-e jó megoldás? (Vélemény az MVM körül zajló vitához)

Portfolio
A villamos energia, mint termék hiába rendelkezik speciális tulajdonságokkal, a piac alapvető törvényei ugyanúgy érvényesek rá, mint például a szintén nehezen tárolható kenyérre - cáfolja Dr. Csom Gyula professzor egyik kiinduló érvét Dr. Csűrök Tibor, energetikai szakértő -, így a piac és állam viszonyát tekintve sem igényel igazán különleges bánásmódot a villamosenergia-szektor. A szakember hangsúlyozza, hogy a liberalizáció célja az adott körülmények között elérhető legkedvezőbb fogyasztói ár kialakítása, és ehhez nem az állam tulajdonosi szerepvállalásán keresztül vezet az út. Az MVM feldarabolása ugyan felesleges, de a hálózat - azaz lényegében a Mavir - leválasztása elengedhetetlen a verseny kialakításához - véli Csűrök Tibor, akinek írását az alábbiakban változatlan formában közöljük.

Tisztázni kell az alapfogalmakat. Csom professzor úr tanárom és kollégám volt, nagyra becsülöm szaktudásáért, előadásaiért, emberi tartásáért. Tanulmányához azért szólok hozzá, mert az szinte átfogóan, tézisszerűen lefedi a problémakör szakmai - és nem elsősorban politikai - kérdéseit, összefoglalva a legfontosabb (ellen)érveket. Késztetést jelent, hogy ő maga is...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés