Előfizetői tartalom

Ketyeg egy bomba a nyugdíjpénztári ágazatban

Portfolio
A magánnyugdíjpénztárak választható portfóliói rövid távon biztosan növelik majd a pénztárak közötti hozamkülönbséget, ami meglehetősen leszűkült az elmúlt években - véli Dr. Borza Gábor, az ING Pénztárszolgáltató Zrt. igazgatóságának elnöke, aki szerint viszont a központosított bevallás rendszere egy évvel a bevezetés után sem működik olyan hatékonysággal, amit a választható portfóliók megkívánnának. A további fejlesztések pedig egyre szorítják az ágazatot, el kellene dönteni végre, hogy milyen szervezeti formában működnek tovább a pénztárak. Borza Gábor szerint az átalakulásnak önkéntesnek kellene lennie, de a banki, biztosítói pénztárak biztosan a váltás mellett szavaznának. Annál is inkább, mivel a járadékszolgáltatás a jelenlegi struktúrában megoldhatatlan kérdések elé állítja a pénztárakat.

Ismét széttartanak majd a pénztárak?. Portfolio.hu: Hogyan látja a választható portfóliós rendszert? Borza Gábor: Szerintem alapvetően jó döntések születtek a nyugdíjpénztárak portfóliónak szabályozásakor. Az az alapfilozófia, hogy az adott életkorból következő befektetési időhorizonthoz illeszkedő befektetési politikával kezeljék a pénztártagok megtakarításait...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés