Alig keresték ma a magyar kötvényeket

2013. október 31. 13:44  english version   
nyomtatás
 
Szokatlanul gyenge volt a vételi érdeklődés a ma megtartott 3 magyar államktövény sorozat aukcióján, így az Államadósság Kezelő Központ az egyébként csökkenő átlaghozamok mellett is csak a meghirdetettnél (összesen 45 milliárd forint) érdemben kevesebb papírt (32 milliárd) tudott értékesíteni. Az 5 és 10 éves papírnál volt feltűnően visszafogott a vételi ajánlatok volumene, nyár óta nem láttunk ilyet ezen futamidők aukcióin. Részben emiatt, részben pedig azért mérsékelhette az adósságkezelő az elfogadott mennyiségeket, hogy az év végéhez közeledve (az adósságráta kedvező irányba befolyásolása miatt) ne vonjon be esetleg szükségtelenül sok forrást a piacról. Ennek hátteréről részletesen írtunk közelmúltbeli elemzésünkben:

2013.10.24 15:19 Ezért kellett visszafizetni az IMF-hiteltAlfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A 3 éves államkötvényből (2016D) 20 milliárd forintot hirdetett meg értékesítésre az ÁKK, de a mindössze 22,4 milliárd forintos vételi ajánlat láttán 15 milliárd forintra visszafogta az eladott mennyiséget. Az elfogadott ajánlatok hozama 4,13% és 4,21% között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 4,19% lett. Ez bár 3 bázisponttal magasabb a tegnapi 3 éve másodpiaci referenciahozamnál, de 13 bázisponttal elmarad a két héttel ezelőtti hasonló futamidejű kibocsátás átlaghozamától.

Alig keresték ma a magyar kötvényeket


Az 5 éves államkötvényből (2018/A) 15 milliárd forintnyit hirdetett meg értékesítésre az adósságkezelő, és mindössze 19,1 milliárd forintnyi vételi ajánlat érkezett, amelyet látva 12 milliárd forintra mérsékelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét. A mintegy másfélszeres lefedettség mellett az elfogadott ajánlatok hozama 4,56% és 4,63% között szóródott, amelyek mellett az átlaghozam 4,60%-os lett. Ez szintén 3 bázisponttal magasabb a tegnapi 5 éves másodpiaci referenciahozamnál, de 18 bázisponttal marad el a két héttel ezelőtti 5 éves aukciós átlaghozamtól.

Alig keresték ma a magyar kötvényeket


A 10 éves papírból (2023/A) a 10 milliárd forintos meghirdetett mennyiségre csak 10,5 milliárd forintnyi vételi ajánlatot nyújtottak be az elsődleges forgalmazók, így az adósságkezelő úgy döntött, hogy 5 milliárd forintra mérsékli az elfogadott mennyiséget. Az elfogadott ajánlatok hozama 5,36% és 5,43% között szóródtak, amelyek mellett az átlaghozam 5,39%-os lett. Ez szintén 3 bázisponttal magasabb a tegnapi 10 éves referenciahozamnál és 12 bázisponttal marad el az október 17-i 10 éves aukciós átlaghozamtól.

Alig keresték ma a magyar kötvényeket

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium