Beelőzhetik a lengyelek Magyarországot

MTI
2016. március 18. 15:48    
nyomtatás
 
Kína és Lengyelország már túl van az első egyeztetéseken egy félmilliárd dollár nagyságrendű lengyel jüankötvény kibocsátásáról, a pontos paraméterekről április végén döntenek - jelentette be Piotr Nowak lengyel pénzügyminiszter-helyettes a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

"Közelednek az álláspontok egy lehetséges jüankötvény-kibocsátás feltételeiről" - fogalmazott a miniszterhelyettes. "Úttörő jellegű kibocsátásról lenne szó mintegy 300-500 millió dollárnak megfelelő értékben. Április végi kínai látogatásunkon remélhetőleg meg is állapodunk majd az ottani pénzügyi felügyelettel, és a találkozót követően már a pontos dátumot és a kötvény többi paraméterét is meg fogjuk tudni mondani" - mondta. A lengyel jüankötvény-kibocsátás az első lehet Kelet-Közép-Európában.

Magyarország januárban jelentette be, hogy jüankötvény-kibocsátásra készül, azonban rá egy héttel már - az üzlethez közel álló forrásra hivatkozva a Dow Jones arról számolt be, hogy a piaci bizonytalanságok miatt azt elhalasztják.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) január közepén arról számolt be, hogy sikeres "non-deal roadshow"-t tartottak a Bank of China (BOC) által a jüankötvény kibocsátásának Budapesten. A kötvénykibocsátást a jegybank is támogatja.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt év végén a Reuters hírügynökségnek adott interjúban "nagyon fontosnak" nevezte egy jüanban denominált kötvény kibocsátását a tavaly novemberben Kínával kötött megállapodásnak megfelelően. A kibocsátás felső határát 3 milliárd jüanban (455 millió dollár) jelölte meg akkor a miniszter.

Elsőként Nagy-Britannia bocsátott ki jüanban (renminbi, RMB) denominált szuverén kötvényt 2014 októberében. A brit állampapír volt az első jüanban denominált nem kínai szuverén kibocsátás.

A kínai jegybank (People's Bank of China, PBOC) Londonban bocsátotta ki Kínán kívül első (offshore) jüankötvényt 2015. októberében Hszi Csin-ping államfő első hivatalos nagy-britanniai látogatása alkalmából.

Legutóbb Dél-Korea bocsátott ki jüankötvényt 2015 decemberében 3 milliárd jüan (460 millió dollár) értékében.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium