Csörte Matolcsy és Varga között? - Megszólalt az MNB

2016. január 15. 12:13  english version   
nyomtatás
 
A jegybank egyre jobban belefolyik az államadósság finanszírozásának kérdésébe, ezt pedig nem nézi jó szemmel a Nemzetgazdasági Minisztérium - írja a Világgazdaság pénteki számában.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

"Varga-Matolcsy-csörte miatt csúszhat a jüankötvények kibocsátása" című cikkében a lap azt írja:
  • konfliktust okoz, hogy az MNB egyre jobban belefolyik a finanszírozási kérdésekbe, ami az Államadósság Kezelő Központ hatásköre, az intézmény pedig a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozik
  • a Varga Mihály vezette NGM konzervatívabb, míg az MNB bátrabb, újabb megoldásokat szeretne
  • a VG értesülései szerint a jegybank felső vezetése a napokban Kínába utazott road show céljából

A feszült helyzet ezúttal a jüankötvények kibocsátása kapcsán állt elő.

A Világgazdaság cikkére reagálva az MNB közleményt adott ki. Ezek szerint:

"Ellentétben a Világgazdaság mai számában megjelentekkel, nincs "súrlódás" az MNB és az NGM között jüanban jegyzett kötvények kibocsátásával kapcsolatban. Figyelembe véve Kína növekvő világgazdasági súlyát és a renminbi nemzetközi monetáris rendszerben betöltött, egyre hangsúlyosabb szerepét, az MNB kifejezetten támogatja a jüan-kötvény kibocsátását a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok fejlesztése érdekében.

Az Államadósság Kezelő Központ szerdai tájékoztatása szerint Magyarország jüankötvény kibocsátásának előkészítésére tartott "non-deal roadshow" sikeresnek tekinthető, továbbá a kibocsátásra szervezett találkozók csak tájékozódó jellegűek voltak, melyek megalapoznak egy későbbi sikeres devizakötvény kibocsátásnak. A Magyar Nemzeti Bank álláspontja szerint Magyarország 2016-os devizaigénye teljes egészében megoldható lehet jüankötvények kibocsátásával, egyéb devizakötvények (euro, dollár) kibocsátása nélkül".

Előzmények


Az ÁKK múlt héten közölte, hogy befektetők toborzásával bízta meg Magyarország a Bank of China pénzintézetet egy jüanban denominált kötvény kibocsátásához. Szerdán az ÁKK azt nyilatkozta, hogy sikeres volt a Bank of China (BOC) által a jüankötvény kibocsátásának előkészítésére hétfőn és kedden rendezett "non-deal roadshow. Ezt megelőzően kedden a jegybank részéről is megjelent kommentár a kötvénykibocsátással kapcsolatban. Csütörtökön viszont már az a hír érkezett, hogy Magyarország elhalasztja jüankötvény-kibocsátását a piaci bizonytalanságok miatt. Barcza György, az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) vezérigazgatója pedig pénteken azt nyilatkozta, hogy továbbra is tervezi jüankötvény kibocsátását Magyarország.

Barcza szerint Magyarországot semmi nem sürgeti, az elmúlt napok turbulenciája nem jelenti azt, hogy fel kellene adni a terveiket.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium