Csúnya hozamemelkedés a magyar kötvényaukción, vagy mégsem? (2.)

2016. január 7. 12:49    
nyomtatás
 
Viszonylag gyenge kereslet mellett a tervezettnél csak egymilliárd forinttal több kötvényt adott el csütörtökön az ÁKK. Ráadásul a hozam sem minden esetben alakult jól, a hároméves papírok esetében például jelentős felárat kellett fizetni. Az aukciós átlaghozamok intenzív emelkedése azonban lényegében megmagyarázható azzal, hogy most mindhárom papír esetében 16 hónappal hosszabb futamidejű papírokat kínált fel értékesítésre az ÁKK.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A hároméves kötvényekből 20 milliárd forintot hirdetett meg eladásra az ÁKK, erre 37,65 milliárd forint értékben nyújtottak be ajánlatot. Ennél gyengébb keresletre tavaly március óta nem volt példa a hasonló futamidejű aukción. Érdekesség, hogy a kínálatot sem emelte meg az adósságkezelő, eddig is 20 milliárd forint volt a meghirdetett mennyiség az aukciókon. Pedig előzetesen arra lehetett számítani, hogy az év elején felpörgeti majd az értékesítést az ÁKK.

A hároméves átlaghozam 2,47 százalék lett, ez 39 bázispontos ugrást jelentett a december közepihez képest és 37 bázisponttal meghaladta a szerdai másodpiaci értéket.

Csúnya hozamemelkedés a magyar kötvényaukción, vagy mégsem? (2.)


Az ötéves kötvények esetében a szintén 20 milliárdnyi kínálatra 38,4 milliárdos keresletet regisztrált az ÁKK, így a tervezett mennyiséget fogadta el. Az átlaghozam 2,83 százalék lett a decemberi 2,76 százalék után, vagyis itt már nem volt akkora az ugrás, viszont a másodpiachoz képest ez is 27 bázispontos növekedést jelentett.

Csúnya hozamemelkedés a magyar kötvényaukción, vagy mégsem? (2.)


A tízéves kötvények aukciója nevezhető a legsikeresebbnek, a 12 milliárd forintos piaci kínálat mellett 24,67 milliárdnyi papírra nyújtottak be ajánlatot a befektetők, amiből 13 milliárdot el is fogadott az ÁKK. Az átlaghozam 3,52 százalék lett, ami 6 bázisponttal alacsonyabb a legutóbbi aukciós értéknél, viszont 17 bázisponttal magasabb a szerdai referenciahozamnál.

Csúnya hozamemelkedés a magyar kötvényaukción, vagy mégsem? (2.)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium