Rendkívül kényelmes helyzetbe került a kormány

2016. március 3. 16:06    
nyomtatás
 
Rendkívüli ütemben veszi a magyar lakosság az állampapírokat, ez pedig nagyon kedvező helyzetet teremt a magyar állam számára - vélik az OTP Bank elemzői. Számításaik szerint a kormány már most biztosította a június végéig lejáró devizaadósságok finanszírozásához szükséges összeget. Ez alapján nem égető a kormány számára devizakötvény kibocsátása.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Februárban új rekordot dönthetett a lakossági állampapír-vásárlások mérete, megdöntve ezzel a januárban beállított csúcsot - vélik az OTP elemzői. Számításaik szerint az év első két hónapjában 432 milliárd forinttal emelkedhetett a lakossági állampapír-állomány, miközben az ÁKK 2016 egészében eredetileg 500 milliárd forintot tervezett bevonni eben a formában (az újt terv már 700 milliárd forintról szól). A jelentős kereslet fényében a kibocsátó csökkenthette a féléves és egyéves kincstárjegyek kamatát, ám még így is vonzóak ezek a termékek más befektetési eszközökhöz viszonyítva. Közben az ÁKK a lakossági állampapír-portfólió futamidejének hosszabbítása érdekében vonzó hosszú távú állampapír-sorozatot bocsátott ki legutóbb.

2016.02.26 05:45 Annyira ráharapott a lakosság az állampapírra, hogy már lépni kellett

A jelentős mennyiségű lakossági vásárlásnak köszönhetően a Kincstári Egységes Számla egyenlege növekedett, és az Államadósság Kezelő Központ csökkenthette az állampapír-aukciókon eladásra hirdetett mennyiséget a korábbi évekhez képest. Ezen kívül az ÁKK már februárban megkezdte visszavásárlási aukcióit, ami meglehetősen váratlan lépés a korábbi évek tapasztalata, valamint a tavasszal várható jelentős lejárat közepette
- mutatnak rá a szakértők, akik nem véletlenül választották a hónap ábrájának a bruttó kibocsátások havi alakulását.

Rendkívül kényelmes helyzetbe került a kormány


Az OTP közgazdászai szerint az állampapír-kibocsátó elkerülheti az elsődleges állampapírpiac túlterhelését a tavasszal lejáró jelentős összegek ellenére. Ez önmagában kedvező a belföldi államkötvények számára, ezen túlmenően pedig a hamarosan újrainduló kamatcsökkentési ciklus is segíthet.

A magyar állampapírpiac másik fontos fejleménye, hogy folytatódott a külföldi befektetők kitettségének csökkenése, miközben a német kötvényekhez képesti magyar felár stabil maradt. Ez azért következhetett be, mivel a magyarországi hitelintézetek fel tudták szívni a külföldiek eladásait a másodpiacon. Az OTP becslései szerint egy év alatt 8,5%-kal, 482 milliárd forinttal emelkedett a bankok egy éven túli állampapírkitettsége.

Januárban a magyar állam kincstári egységes számláján lévő tartalék 836 milliárd forinttal 1496 milliárd forintra növekedett és februárban is hasonlóan magas szinten maradhatott a 282 milliárd forintos 2016/C jelzésű államkötvény lejárata ellenére.

Ez alapján az OTP elemzői úgy vélik, hogy a kormány már most biztosította az első félévben lejáró devizaadósságok finanszírozásához szükséges összeget, ami június végéig 1045 milliárd forint körül lehet.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium