Tényleg nagyon kell a pénz a magyar államnak az év elején

2016. január 4. 12:16  english version   
nyomtatás
 
A várakozásoknak megfelelően felpörgeti az állampapír-kibocsátást az év elején az ÁKK, erre utal, hogy egy hathetes aukción adott el 49 milliárdot az adósságkezelő, ráadásul a hozam is meglepően magas volt. Ezt követően holnap lesz egy új három hónapos sorozat aukciója, majd csütörtökön hosszú kötvényeket ad el Magyarország.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Érdekes aukciót tartott hétfőn az ÁKK: a már meglévő, február 24-én lejáró D160224 sorozatú kincstárjegyből hirdetett meg 40 milliárdnyit az ÁKK. Az aukción 143,7 milliárd forintos ajánlat érkezett a piaci szereplőktől, amiből az ÁKK 49 milliárdot el is fogadott.

További érdekesség, hogy az elfogadott 49 milliárd forintnyi ajánlat átlaghozama 1,27 százalék volt, miközben az ennél hosszabb, három hónapos kincstárjegyek referenciahozama jelenleg 0,8 százalék (ez még 2015 végi adat, az első idei friss referenciaadat délután jelenik meg). A meglepően magas hozam is azt sugallja, hogy az év elején a szokásosnál is jobban szüksége van a pénzre a magyar államnak. A következő hetekben komolyabb devizakötvény-lejárat nem lesz, így azt nem tudni, miért pörgetik fel ennyire a kibocsátást, hogy lényegesen magasabb hozamot is elfogad az ÁKK. Az egyik logikus magyarázat erre az lehet, hogy az év végi adósságráta csökkentése érdekében annyira leapasztotta a kincstári egységes számla egyenlegét az állam, hogy most minden likvid forrásra szüksége van. Egy másik lehetőség, hogy az év végén az ÁKK annyira visszafogta a kibocsátást, hogy a bankok nem tudták hova vinni a pénzüket, ez meg is látszott a három hónapos irányadó jegybanki eszköz állományának megugrásán november végén. Most viszont vélhetően a bankok is tudják, hogy az államnak szüksége van a pénzre, így olyan ajánlatokat is benyújtanak, melyeknek elfogadására korábban nem lett volna esély. Ezek után kíváncsian várjuk a holnapi három hónapos aukció adatait.

Az érdekes aukció után megkérdeztük az ÁKK-t, de az adatokat nem kívánták kommentálni.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium