Előfizetői tartalom

Mit okozna az állampapírpiacnak a tranzakciós illeték?

Portfolio
A forgalom akár jelentős csökkenését, a stabilitás miatt fontos likviditás mérséklődését, régiós szempontból költségbeli versenyhátrányt és így forgalmazók, illetve munkahelyek megszűnését okozhatja a pénzügyi tranzakciós illeték állampapírpiaci műveletekre is kiterjedő passzusa - mondták el egybehangzóan negatív felhanggal a Portfolio.hu-nak állampapírpiaci kereskedők. A törvénymódosító javaslatot most hétfőn fogadta el a parlament, de amint azt egy névtelenséget kérő állampapírpiaci szakember elmondta: igen nehéz értelmezni, hogy jelen formájában pontosan kikre és milyen feltételekkel vonatkozik az illetékfizetési kötelezettség. Õ meglehetősen pesszimista jelzőket használt a lehetséges következmények kapcsán. A bizonytalan részletek a mai kormányülésen remélhetőleg tisztázódhattak, és bizakodásának adott hangot, hogy nemsokára a szakma is pontosabban lát a kérdésben. Az biztos, hogy az állampapírpiaci kereskedők nem sok jót látnak "kisülni" az egészből.

Miről van szó röviden? A múlt csütörtökön benyújtott, most hétfőn elfogadott törvénymódosító javaslat értelmében a tranzakciós illeték hatálya - az Európai Bizottság pénzügyi tranzakciós illetékre vonatkozó javaslata nyomán - 2014. január 1-jétől kiterjed az értékpapírügyletekre (azaz az állampapírokra is), ide értve az értékpapírra vonatkozó derivatív...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés