Előfizetői tartalom

Régen látott kötvénypiaci stresszt okoztak az európai hírek

Portfolio
Alapvetően romlott az eurózóna bankrendszerének megítélése a ciprusi betétesi veszteséghárítás tovagyűrűző hatásai miatt, közben az olasz belpolitikai patthelyzet is borzolja a kedélyeket. Mindez felélesztette a 2012-ben sokszor látott tipikus befektetői reakciókat: a tőke biztonságos eszközökbe menekítését, amelynek nyomán a fejlett kulcsországok kötvénypiaci hozamai több hetes, illetve hónapos mélypontra estek, miközben az eladói nyomás lokális csúcsokra hajtotta többek között az eurózóna perifériájához tartozó országok kötvényhozamait. Ez egyúttal fokozta az érintett országok esetleges csődjével kapcsolatos kockázatokat is. Az ideges hangulatban az euró fokozott eladói nyomás alá került, és a legtöbb devizával szemben régen látott mélypontokra esett.

Az elmúlt napok európai gazdaságpolitikusi jelzései (főként az Eurócsoport elnökének meglepően őszinte nyilatkozata) számos európai emberben feléleszthette a gyanakvást a bankbetétek biztonságával kapcsolatban, ahogy ezt egy friss német felmérés is mutatja. Amint azt megírtuk: a németek többsége aggódik a betétek biztonsága miatt.Kapcsolódó cikkünk2013.03.27Nem hisz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés