Előfizetői tartalom

Rendkívül alacsony hozamok mellett több kötvényt adott el az ÁKK

Portfolio
Az Államadósság Kezelő Központ a mára 3 sorozat kapcsán 45 milliárd forintos kerettel meghirdetett államkötvény aukciókon végül 59 milliárd forintnyi papírt adott el, hiszen egyrészt 119,7 milliárd forintnyi vételi ajánlat jelentkezett, másrészt történelmi összevetésben rendkívül visszafogott hozamelvárásokkal jelentkeztek a vevők. A jegybankelnök-váltás utáni első kötvényaukciók tehát jól sikerültek, a 3 éves aukciós átlaghozam minden idők legalacsonyabbja lett, és az 5, illetve 10 éves kötvénynél is rendkívül alacsony hozamok alakultak ki, ha az ezredforduló óta rendelkezésre álló statisztikákat vizsgáljuk. Ez jórészt egyébként a jegybankelnök-váltással, a monetáris politika várható irányával szorosan összefügg (további, összességében akár jelentős kamatcsökkentések).

A 3 éves (2016/D) kötvényaukción az ÁKK 20 milliárd forintnyi keretet hirdetett meg értékesítésre és az 58,6 milliárd forintnyi vételi ajánlat (illetve az alacsony hozamelvárások láttán) 30 milliárd forintra emelte az elfogadott ajánlatok mennyiségét. A közel háromszoros lefedettség mellett csupán 5,19%-os és 5,20%-os hozamszint mellett fogadott el ajánlatokat az adósságkezelő...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés