Előfizetői tartalom

Sérülhet az alkotmányos adósságszabály, ha nem lép az ÁKK

Portfolio
A jelenlegi államadósság- és árfolyamkilátások alapján nem csökkenne, hanem 0,7%-ponttal nőne 2015 végére tavaly év végéhez képest a GDP-arányos magyar adósságráta, így megsérülne az alkotmányos adósságszabály - mutat rá most kiadott anyagában az OTP Elemzési Központ azon interjú következményeként, amely az ÁKK-vezérrel a minap jelent meg a Portfolio hasábjain. A bank szakértői emiatt azt vetik fel, hogy az adósságkezelőnek mintegy 200 milliárd forinttal csökkenteni kellene a nettó állampapír kibocsátást. Ez egyébként - ha valóban így lesz - jól jöhet akkor is, ha a külföldiek továbbra is agresszíven adogatják a magyar állampapírokat.

Az OTP Elemzési Központ annak kapcsán frissítette államadósság modelljét, hogy kedden megjelent a Portfolio-n Barcza Györggyel, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatójával egy interjúnk. Ebben az ÁKK első embere többek között azt jelezte, hogy legalább 1,2 milliárd eurónyi devizaalapú államadósság előtörlesztését tervezik az idén felfutó forintalapú forrásbevonás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés