Előfizetői tartalom

Esik a forint - Új világ jön?

Portfolio
Másfél hónapos mélypontra esett ma a forint az euróval szemben, amely fejlemény elsősorban nem magyar okokkal függ össze, hanem azzal, hogy az amerikai jegybank felőli monetáris politikai változásokra készül a piac. Amint elmúlt napokbeli elemzéseinkben már rámutattunk: ez a folyamat nagyfokú változásokat (fog) okoz(ni) számos fejlett és feltörekvő piacon. Éppen ennek jeleit látjuk ma is, hiszen a tegnapi elemzésünkben különösen veszélyeztetettnek bemutatott országok kötvény- és részvénypiacai valóban komoly leértékelődési nyomás alatt állnak, ami magával rántja saját devizáikat is. Ezen változások alól a magyar piacok sem tudják kivonni magukat, amelyet bizonyos gyenge makrogazdasági fundamentumaink sem tesznek lehetővé, így összességében a kinti fejlemények fokozott veszélyt jelentenek a magyar eszközárakra. Ebben a helyzetben a Magyar Nemzeti Banknak érdemes még akkor is fokozottan óvatosnak lennie a kamatcsökkentési sorozattal, ha egyébként például a ma megjelent inflációs adatok engednék a további lazítást.

Amint minapi elemzéseinkben rámutattunk, az amerikai gazdaság fokozatos talpra állásával egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy a Fed lassítsa, majd leállítsa a havi 85 milliárd dollárnyi eszközvásárlási programját. Ez a hatalmas likviditáspumpa az elmúlt időszakban jelentős befolyással bírt nemcsak az amerikai, hanem a globális eszközárakra is, így tehát nem véletlen, hogy...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés