Féléves csúcsra ugrott a forint a hanyatló dollárral szemben

2017. május 19. 19:02    
nyomtatás
 
Miközben a részvénypiac már kezdi lerázni magáról a Trump-káosz miatti aggodalmakat, a dollár még mindig szenved és ez különösen látványos az euróval szemben, így a jegyzések péntek este immár 1,12 közelében járnak. Mivel közben a forint jól tartja magát, így a dollárral szemben újabb féléves csúcsról beszélhetünk 276-os árfolyam mellett.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

A dollár az utóbbi másfél hétben jelentős gyengülést szenvedett el a vezető devizákkal, főként az euróval szemben, amelyben a Donald Trump amerikai elnök körüli botrányok fontos szerepet játszottak. A piacok vélekedése szerint a sorozatos belpolitikai botrányok jócskán megnehezítik a Trump (illetve a republikánusok) által kigondolt gazdaságpolitika, elsősorban az adócsökkentések végrehajtását, amelyek eddig fűtötték a kamatemelési várakozásokon keresztül dollárt. Az euró/dollár árfolyam több hullámban jelentősen emelkedett, fontos szinteket tört át és péntek kora este immár az 1,12-es szintet ostromolja az árfolyam. Ez féléves eurócsúcs, illetve dollármélypontot jelent.

Féléves csúcsra ugrott a forint a hanyatló dollárral szemben


Emiatt a dollárindex is féléves mélypontra bukott 97,25 körül és már megsérült a berajzolt támasz szint is.

Féléves csúcsra ugrott a forint a hanyatló dollárral szemben


A dollár szenvedése (a lassabb Fed kamatemelési pálya reménye) jót tesz a feltörekvő piaci devizáknak, igaz közben a kockázatkerülés nyomasztja is őket. Ennek a kettő hatásnak az eredőjeként a forint végülis stabilan erősebb szinteken maradt az euróval szemben a 309-310-es tartományban és amint látszik, ezzel egy fontos trendvonal közelében "toporog".

Féléves csúcsra ugrott a forint a hanyatló dollárral szemben


Az utóbbi két napban a fejlett részvénypiacokon már kezdett javulni a hangulat, a kockázati étvágy újra előjött, ez pedig segítette a feltörekvő piaci devizákat is, jórészt a líra-rand párost. A forint a régiós devizák közül az egyik legjobban tartja magát az elmúlt 1 hónap alapján az euróval szemben.

Féléves csúcsra ugrott a forint a hanyatló dollárral szemben


A forint erősebb szinteken ragadása és a dollár mélyrepülése együtt 276-ig süllyesztette a dollár/forint árfolyamot, ami új féléves mélypont: utoljára a Trump-győzelem bejelentésének napján járt itt az árfolyam.

Féléves csúcsra ugrott a forint a hanyatló dollárral szemben


Címlapkép forrása: AFP Fotó Thomas Samson

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Tematikus cikk

A jövő befektetése (x)

A gazdagsághoz még álmodban is pénzt kell keresni. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium