Tíznapos csúcsra ugrott a forint, a lírát követi Percről-percre

2017. március 16. 16:33    
nyomtatás
 
Mivel a Fed a szerdai kamatemelés mellett azt hangsúlyozta, hogy a további szigorítás továbbra is csak fokozatos lesz, ez erősítette a kockázati étvágyat a világban és ez jót tett a forintnak is. Ennél talán nagyobb hatással volt ma a magyar fizetőeszközre egy speciális török monetáris szigorító lépés, ami a lírát jócskán erősítette. A forint délutánra tíznapos csúcsra ért az euróval szemben 309 közelében.

Alfa Trader - több mint devizakereskedés. Átlátható, közvetlen. Kérje demószámláját még ma!

Tíznapos csúcsra ugrott a forint, a lírát követi 2017.03.16 16:33

A reggeli 309,5-310 közötti ingadozás után délután tovább erősödött a forint a régiós devizákkal együtt, így a jegyzések mostanra már kezdik megközelíteni a 309-es szintet, ami tíznapos forintcsúcsnak felel meg. A forint erősödésében két főbb tényező játszik szerepet: egyrészt a Fed tegnap este a kamatemelés mellett az közölte, hogy nem lesz az eddig jelzettnél intenzívebb a szigorító ciklusa, ez pedig fellélegzést okozott világszerte. Másrészt ma a török jegybank speciális monetáris szigorításról határozott (a késői likviditásnyújtási "ablak" kamatlába 75 bázisponttal 11,75%-ra ugrott), ami meglódította a lírát és ezt elkezdték lekövetni a többiek a régióban.

A dollár egész nap 1,0730 körül ragadt az euróval szemben, így a dollár/forint kurzus 288,5-ig ereszkedett. Ez február 20. óta a legerősebb forintot jelenti.

Azonnal kamatot emelt volna az egyik jegybankár - Megtépték a fontot 2017.03.16 15:58

A vártnak megfelelően az irányadó rátát és az eszközvásárlási programok keretét (435 milliárd font, illetve 10 milliárd font) is változatlanul hagyta tegnapi kamatdöntő ülésén a Bank of England monetáris tanácsa, de volt egy meglepő fejlemény: az egyik tag már azonnal kamatot emelt volna. A tegnapi ülésről már ma közzétett jegyzőkönyv eredményével megtört a testület 2016 júliusa tartó egységes döntéshozatala és erre a fejleményre az angol font szárnyalásba kezdett.

tovább a cikkhez...

Nem okozott problémát eladni 45 milliárdnyi kötvényt 2017.03.16 11:50

A tervezettnek megfelelően összesen 45 milliárd forintnyi kötvényt adott el csütörtökön az ÁKK, ráadásul a hozamok is csak a hosszú papíroknál változtak.

tovább a cikkhez...

A kötvénypiacot hidegen hagyták a holland választások 2017.03.16 09:23

Nem okozott komolyabb mozgást a kötvénypiacon a holland parlamenti választások eredménye, a jelek szerint a befektetőket nem lepte meg a szélsőjobboldal leszereplése. Nem csak a holland, hanem a többi európai piacon sem látszanak jelentős mozgások, de a közelgő francia elnökválasztás miatt még korai lenne fellélegezni a szakértők szerint.

tovább a cikkhez...

Kamatemelésre esett a dollár - Ez meg hogy lehet? 2017.03.16 09:23

Bár a vártnak megfelelően újabb 25 bázispontos kamatemelést hajtott végre tegnap a Fed és azt jelezte, hogy idén ezen felül még további két ilyen lépés jöhet, a dollár mégis figyelemre méltó esést produkált tegnap este óta. A magyarázat az, hogy a piacon voltak olyanok, akik ennél intenzívebb kamatemelési "ígéretben" bíztak, és ezek a várakozások most háttérbe szorultak, ez pedig a dollár erejét aláásta.

tovább a cikkhez...

Elszállt az euró az amerikai kamatdöntés után 2017.03.16 08:15

Csütörtök reggel 310,1-nél állt a forint az euróval szemben, ez 0,06 százalékkal magasabb volt a szerda esti árfolyamnál. A dollár jegyzése 289-nél járt, míg a svájci frank 289,14 forintba került. Szerdán egyébként kifejezetten jó napja volt a forintnak, miközben mi ünnepeltünk, hiszen 311,4-ről tudott 310-ig kapaszkodni a deviza.

Elszállt az euró az amerikai kamatdöntés után

A forint versenytársai közül a lengyel zloty is minimális gyengüléssel kezdte a csütörtöki napot, míg a cseh korona stagnált. A feltörekvő piacokon eközben az orosz rubel 0,1 százalékkal erősödött a dollárral szemben, a török líra viszont 0,3 százalékos gyengüléssel kezdett.

Az euró szerda este nagyot erősödött a Fed kamatemelése után, 1,062-ről 1,072-ig ugrott a dollárral szembeni árfolyam. Ezt követően csütörtök reggel stagnálást látunk. Az amerikai jegybank nem okozott meglepetést, a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal emelték a kamatokat, a további kamatkilátásokkal kapcsolatban sem volt változás, két lépést valószínűsítenek az idei évre.

Elszállt az euró az amerikai kamatdöntés után

Ma egy újabb kamatdöntés érkezik, a Bank of England kormányzótanácsára lesz érdemes figyelni, hiszen most ők tartanak kamatdöntő ülést. Délután a tengerentúlról érkezik néhány kisebb súlyú makroadat, de várhatóan azok sem forgatják majd fel a hangulatot.

A címlapkép forrása: MTI/Bizományosi: Faludi Imre

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium