Előfizetői tartalom

Csúnyán zárja a hónapot a forint

Portfolio
Egész délelőtt több hónapos mélypontjai közelében álldogált a vezető devizákkal szemben a forint, majd kora délután az egyre csak romló nemzetközi befektetői hangulatban valóban ki is alakultak az új mélypontok: az euróval szemben 314 felett, illetve a svájci frankkal szemben 258 felett új négy, a dollárral szemben 235-nél új 15 hónapos mélypontot látunk. A külpiaci hangulat most egyértelműen borongós, és más fundamentális tényezők sem kedveznek most a magyar fizetőeszköznek. Úgy tűnik, hogy fontos technikai szintek is megtörtek a forint árfolyamánál. Közben az állampapírok másodpiacán ma jókora hozamemelkedés mutatkozott, ami kötvénypiaci profitrealizálásra utal.Fontosabb részletek Már hónapok óta tudtuk, hogy a rendkívül mélyre nyomott magyar alapkamat, illetve a negatív előretekintő kamat fáj(ni fog) a forintnak Ez különösen akkor ütközik ki, amikor feszültté válik a nemzetközi befektetői légkör, ahogy ma A vezető tőzsdeindexek jókora (1,5-2,5% körüli) esést produkáltak, részben a gepolitikai kockázatok és az ebből adódó romló konjunktúra-kilátások miatt Az orosz-ukrán válság egyre több vállalat gyorsjelentésén köszön vissza rossz értelemben, közben az egyik legnagyobb portugál bank ma 40%-kal (!) zuhant A Fed friss jelzései alapján a piac készül a jövő nyár körüli első kamatemelésre, ami emeli az amerikai hozamkörnyezetet és így erősíti a dollárt Ez rontja a feltörekvő piacok vonzerejét, növeli a tőkekivonás kockázatát Ezt a kockázatot magyar esetben két főbb tényező is "tetézi": 1.) a befejezett MNB kamatcsökkentési ciklus miatt profitrealizálás mutatkozik az állampapírpiacon, 20-30 bázispontos ugrás volt ma a kötvényeknél 2.) a magyar bankrendszer súlyos tőkevesztéssel néz szembe önmagában az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés körüli problémák rendezése nyomán (ezt tovább növelné, ha kedvezményes árfolyam mellett történne a devizahitelek forintosítása)

2014. július 31. 20:37 Megosztás 313 felé tart a forint A forint euróval szembeni jegyzése a mai 314 feletti csúcsról a késő esti órákban 313,3 egységig ereszkedett. 2014. július 31....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés