Előfizetői tartalom

Nem a reálgazdaságot finanszírozzák a hazai alapok

Portfolio
A befektetési alapok piacának alapvető jellemzőit, illetve a legutóbbi egy év fejleményeit foglalta össze elemzésében az MKB. Az elemzés a vertikális koncentráció erősödését, illetve a horizontális paletta szélesedését emeli ki az összeolvadásokhoz, illetve új alaptípusok indulásához kapcsolódóan. A befektetési alapok szerepe a reálgazdaság "finanszírozásában" még marginális és jelentősen eltér az európai és amerikai példáktól. A piac bővülése az év közepéig jelentős volt, azóta az alapokban kezelt vagyon gyakorlatilag stagnál. A teljes vagyonkezelői piac 38.7%-át alkotja a befektetési alapok alapkezelői részpiaca.

A tényadatok szerint a hazai befektetési alapok összesített nettó eszközértéke (nyílt +zárt) 2002 áprilisáig dinamikusan, majd májusáig mérsékelten emelkedett és meghaladta a 870 milliárd forintot. Júniusban és júliusban csökkenésnek indult az összesített nettó eszközérték, és azóta gyakorlatilag nem változott jelentősen. A befektetési alapok 2002-ben sem a legkedvezőbb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés