Horkolás: komolyan kell venni

Webbeteg.hu
2016. február 20. 08:00    
nyomtatás
A tartós horkolás az esetek többségében az alvási apnoe jele, ennek során a beteg légzése többször is "szünetel" alvás közben, az érintett egyén emiatt akár százszor (!) is felébredhet egyetlen éjszaka alatt, úgy, hogy nem is emlékszik rá. Aki sokat horkol, reggel kialvatlannak érzi magát. Nem jelenthető ki, hogy mindenki, aki horkol, alvási apnoéban is szenved, ez a betegség 50-60 százalékos előfordulású.


A horkoló hang akkor jelentkezik, amikor a levegő a szájból vagy az orrból a tüdő felé áramolva a járatok valamiféle dugulása vagy elkeskenyedése miatt vibrál. Minél inkább blokkolt a levegő útja, annál jobban kell a testnek dolgoznia, mely megterhelheti a szívet. Ezért is van, hogy idővel a horkolás magas vérnyomáshoz vezethet.

A hangosan horkolók esélye a magas vérnyomás kialakulására 40 százalékkal nagyobb, mint a nem horkolóknak, emellett nagyobb a valószínűséggel alakul ki náluk szívinfarktus és a stroke rizikója is.Csak romlik a helyzet


A horkolás az életkor előrehaladtával egyre rosszabb lesz, és a közhiedelemmel ellentétben ugyanakkora arányban érintettek a nők, mint a férfiak. Előbbiek esetében a menopauza és a túlsúly növeli a rizikót.

Bár egyre több szó esik az alvási apnoe tüneteiről és veszélyeiről, még mindig nagyon sokan alulbecsülik azt. A háziorvosok általában nem kérdeznek rá a beteg alvásminőségére, a betegek pedig nem beszélnek róla, csak akkor, mikor már a kapcsolatuk is veszélyben van miatta.


Mit tegyünk a horkolás ellen?


A horkolás intenzitása csökkenthető azzal, ha kerüljük a zsíros, nehéz vacsorát és alkoholtartalmú italokat mielőtt nyugovóra térnénk. Szakértők szerint jobb, ha nem a hátunkon, hanem az oldalunkon alszunk, emellett érdemes mihamarabb enyhíteni mind az allergiás, mind a megfázásos tüneteket, ezek ugyanis nehezítik a légzést és felerősítik a horkolást.

1. Felismerés


Időszakosan bárkinél előfordulhat horkolás: helytelen táplálkozás, kimerültség, túlzott mértékű alkoholfogyasztás és dohányzás miatt is. Ha elhúzódó problémáról van szó, érdemes alaposan utánajárni, mi húzódhat meg a hátterében.

2. Alvásvizsgálat


Az alvásvizsgálat - nem meglepő módon - éjjel történik, ma már a beteg otthonában is sort lehet rá keríteni. Az eredmények kiértékelését neurológus végzi.

A horkolást elősegítő tényezők definiálásakor szakorvosi vizsgálat is szükségessé válhat. Fül-orr-gégészeti vizsgálat rámutathat az alvás közbeni légzéskimaradások és a csökkent orrlégzés valódi hátterére.

A tüdőgyógyászati kontroll a tüdő- és hörgőbetegségeket tárhatja fel, endokrinológus bevonásával kimutathatók a hormonális tényezők.

3. Alternatív megoldások


A vizsgálat során kapott eredmények alapján meghatározható a kezelési tervezet, amelynek során szükségessé válhat bizonyos eszközök használata, például
  • speciális párna,
  • horkolásgátló spray,
  • orrszárny tágító.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a horkolás okozta problémákon sokszor komolyabb kezelések nélkül is jelentősen csökkenthetünk életmódváltással: az elhízás és a dohányzás is rizikótényező, illetve a mértéktelen alkoholfogyasztás is szerepet játszhat a horkolás kialakulásában.

4. CPAP terápia


Ha a horkolás légzéskimaradással jár, alvási apnoebetegségről van szó.

Az alvási apnoe legáltalánosabb kezelési módja az úgynevezett pozitív nyomású légsínterápia, másnéven CPAP terápia. Az eljárás lényege, hogy jól záró, speciális anyagból gyártott orrmaszk segítségével folyamatos levegőnyomást biztosít a felsőlégutakon keresztül a tüdő felé, így lehetővé téve a szabad és akadálymentes légzést az alvás idején.

5. Műtét


A beavatkozással a horkolást kiváltó vagy súlyosbító anatómiai tényezők szüntethetők meg. Ez betegenként változhat:
  • orrpolip,
  • orrsövényferdülés,
  • krónikus orrnyálkahártya gyulladás,
  • megnagyobbodott orrmandula,
  • a lágyszájpad renyhesége,
  • a nyelvcsap anatómiai eltérése.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium