Itt az allergiaszezon: minden, amit tudnod kell róla

Webbeteg.hu
2016. március 4. 11:09    
nyomtatás
Az első éger és mogyoró pollenek már ott vannak a levegőben, a szezon hamarosan a kezdetét veszi.


Az allergia létrejöttét sokszor emlegetik civilizációs ártalomnak. Egy-egy családban körültekintve megfigyelhető, hogy az idősebbek még nem, ám a kisgyermekek, illetve szüleik már tapasztalnak tüneteket.


Az allergia felemelkedése


Az allergia korábban ritka tünetegyüttesnek számított. Amikor Angliában a szénanáthaként ismert panaszokat a 19. században ismertették, egész Nagy-Britanniából 20-25 pácienst lehetett találni, ami a mai panaszok mai gyakoriságát tekintve szinte hihetetlen.

1870-es évek végén megindult fejlődés az allergiás panaszok megismerését is segítette: rájöttek a környezetszennyezés és a légúti panaszok közti összefüggésre, illetve a pollenek kiváltó szerepére. Az allergiás esetek száma az '50-es évek környékén nőtt meg leginkább, ám a tendencia folytatódik, átlagosan a lakosok 30-40 százaléka allergiás minden országban.


Mitől alakul ki?


Ami biztos, az az öröklődés szerepe: amennyiben a családunkban van diagnosztizált allergiás, nagy valószínűséggel a jövő generációban is megjelenik majd a tünetegyüttes.

Fontos rizikófaktor a külső- illetve belső környezeti hatás is, ide tartozik a légszennyezettség, a pollenkoncentráció és az otthonunk allergénjei is: poratka, penészgomba, házi kedvencek (szőrzete). Ezek a tényezők leginkább a kisgyermekekre veszélyesek, hisz idejük nagy részét - főleg télen - otthon, négy fal közt töltik, így igen magas allergénterhelés éri őket. Mindenképp meg kell említeni a vegyszerek, különféle kozmetikumok, tisztítószerek és allergiakiváltó hatását is.


Támadnak a pollenek


Sokan hajlamosak csak a pollenallergiára gondolni az allergia szó hallatán, de tudni kell, hogy a nem szezonális allergiában szenvedők nagy része egyáltalán nem könnyebbülhet meg télen sem: 8-900 ezer beteg allergiája nem évszakhoz kötött, elég csak a poratka, és állatszőr okozta allergiára gondolnunk.

A tél végével, tavasz közeledtével mégis inkább a pollenallergiások "kezdhetnek félni", ugyanis az allergiaszezon Magyarországon februártól októberig tart, így a mogyoró és az éger már megkezdte a virágzást.

Hogy pontosan melyik allergén növény virágzik épp, ide kattintva megtudhatod.


Immunterápia - alig ismerik, pedig hatékony


A kezelési lehetőségek javarészt a tünetek megszüntetését célozza meg: antihisztaminok, valamint helyi szteroidok teszik ki az allergiás panaszok kezelésének alapját. Ezen készítmények hatása csak addig tart, amíg a páciens szedi azokat, így a kialakult betegséget nem tudják megszüntetni.

Utóbbira lehetőséget az úgynevezett immun- és biológiai terápiák adnak, amelyek a félresiklott allergiás reakciót képesek a normál keretek közé szorítani. Az immunterápia az allergia alapmechanizmusára van hatással és valódi gyógyulást eredményezhet. Az terápia lényege, hogy az allergiát kiváltó anyag növekvő dózisának adagolásával az immunrendszert tulajdonképp hozzászoktatják a panaszt okozó allergénhez (ez a folyamat valójában az érzékenység csökkentése, a deszenzitizálás).


Mennyibe kerül?


Az immunterápia sikerességét már széles körben igazolták a tudományos vizsgálatok, legyen szó rovarcsípés-allergiáról, vagy a légúti (pollen, poratka) allergiáról, ennek ellenére Magyarországon (Nyugat-Európával szemben) alig terjedt el. A betegek többsége nem is hallott róla, aki mégis, elérhetetlen, drága eljárásnak gondolja, pedig mára olcsóbb a - kezdetben valóban magas - kezelési költség.

A parlagfű allergia esetében az immunterápiának a korábbiakhoz képest hasonlított olcsóságát úgy kell értelmezni, hogy 8 ezer forint/hó áll szemben az antihisztamin és szteroidos orrspray kombináció 5 ezer forintos költségével (ehhez hozzátéve azt is, hogy vannak betegek, akik allergiaszezonban, ezekből többszörös adagot használnak).

Az árakat illetően érdemes tájékozódni a különböző egészségügyi szolgáltatóknál, egy kicsit keresgélve a világhálón, mi találtunk egyéves kezelést tartalmazó csomagot 50 ezer Ft-os áron, melynek része
  • az allergológus szakorvosi konzultáció 5 alkalommal;
  • a terápia elkezdéséhez szükséges allergiavizsgálat;
  • folyamatos telefonos konzultációs lehetőség.

Ebben az esetben is jó szolgálatot tehet, ha valakinek van egészségpénztári befizetése.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium