Mire alkalmasak a szűrővizsgálatok és hogyan zajlanak?

Webbeteg.hu
2016. február 9. 10:05    
nyomtatás
Előző cikkünkben azt tárgyaltuk, milyen betegségek kivizsgálására, szűrésére alkalmas a mammográfia, a CT és az MR. Folytatva a sort, következzék az ultrahangvizsgálat, a csontsűrűség-mérés és az angiográfia.


Csontsűrűség-vizsgálat


A csontritkulás a csontrendszert érintő betegség. A csontsűrűség mérésével a csont állapotát, a csonterőt és a csonttömeget lehet megítélni, ezáltal képet kaphatunk arról, mennyire előrehaladott a betegség, illetve mennyire sikeres a kezelés.

Az WHO ajánlása alapján jelenleg a legmegbízhatóbb csontsűrűség-diagnosztizáló az úgynevezett kettős energiájú röntgen-abszorpciometria (DEXA). Ez egy fájdalommentes és gyors vizsgálati eljárás, amely a szervezetre nem ártalmas, de - ahogy fentebb is írtuk - a csontállomány állapotáról pontos adatokat szolgáltat.


Kinek érdemes csontsűrűség-mérést végeztetnie?


 • alacsony testtömeg index esetén,
 • gyakori alkoholfogyasztás esetén,
 • dohányosoknak,
 • azoknak, akiknek a családjában már volt csontritkulásos eset,
 • változókorban lévőknek (50 év felett),
 • diabéteszben szenvedőknek,
 • vesebetegeknek;
 • pajzsmirigy-rendellenességek esetén.


A vizsgálat során a páciens fekvő testhelyzetben van. Oldalra fordulni csípő állapotának felmérésekor sem kell. A többihez hasonlóan ez a vizsgálat is mozdulatlanságot igényel.

Egy vizsgálat ára magánellátás keretében (biztosítás nélkül): 10-30 ezer forint között mozog, függően a szolgáltatótól.


Ultrahangvizsgálat


Hasi, illetve kismedencei ultrahangvizsgálatot
 • hasi-alhasi panaszok előfordulásakor,

lágyrész ultrahangvizsgálatot
 • nyaki- és más lágyrészi elváltozás gyanúja esetén (pl. pajzsmirigy, nyirokcsomók állapotának felmérésére) célszerű végeztetni.

Az erek Doppler ultrahangvizsgálata
 • dohányzás,
 • magas vérnyomás,
 • magas koleszterinszint,
 • cukorbetegség,
 • érelmeszesedés esetén javasolt.


A vizsgálat közben a páciens fekvő testhelyzetben van, kontakt gélt használnak. Annak érdekében, hogy bizonyos szervekről jobb képet kaphassanak, a betegnek kis időre vissza kell tartani a lélegzetét, illetve mindkét oldalára át kell fordulnia. A vizsgálat is mozdulatlanságot igényel.

Egy vizsgálat ára magánellátás keretében (biztosítás nélkül): 20-40 ezer forint között mozog, függően a szolgáltatótól.


Angiográfia (érfestés)


A koszorú-, nyaki-, hasi erek, illetve a láb erei jelentős szűkületre utaló jeleket mutatnak, a leginkább javasolt diagnosztikai módszer legtöbbször az érfestés.

Az esetek többségében érzéstelenítő injekció után az ágyékhajlatban egy vékony tűvel megszúrják az eret, ezen keresztül egy vékony csövet vezetnek fel a megfestendő érhez. A csövön keresztül kontrasztanyagot fecskendeznek az érbe, ez pedig az kirajzolja az ér belsejének alakját.

Tudni kell, hogy ez a vizsgálat nem csupán vizsgálatra, hanem kezelésre is alkalmas: ennek során a kirajzolódó szűkületbe tágítható katéterrel "sztentet" juttathatnak az érbe, ami segít tágan tartani a szűk érszakaszt.

A vizsgálat nem fájdalmas és általában nem hosszadalmas.

Egy vizsgálat ára magánellátás keretében (biztosítás nélkül): 20-90 ezer forint között mozog, függően a szolgáltatótól.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium