Nincs ellenszere, megelőzni kell(ene) a Zika-vírus fertőzést

Webbeteg.hu
2016. január 29. 18:40    
nyomtatás
Egyre többet hallani, olvasni a Dél-Amerikában és a magyar turisták körében is népszerű Karib-térség egyes államaiban is egyre gyorsabban terjedő, leginkább a várandós nőkre - és magzatukra - veszélyes fertőzésről. Kell-e tartanunk a fertőzéstől utazás során? Hogyan védekezzünk? Összeállításunkból kiderül, mit kell tudni a Zika-vírusról.


Eddig csak a Dél-amerikai térségből, azon belül is inkább Brazíliából érkeztek hírek a fertőzésről, de már Európából is jelentettek eseteket.

A Zika-vírus által leginkább érintett területek:

Nincs ellenszere, megelőzni kell(ene) a Zika-vírus fertőzést

Kép forrása: CDC

A várandós nőkre és a babára veszélyes


A WHO adatai szerint Brazíliában 2014 óta csaknem 4 000 csecsemő született agyi és koponyaelváltozással.

A Zika-vírus - az eddigi kutatásokból következtethetően - születési rendellenességet, úgynevezett kisfejűséget (másnéven mikrokefáliát), valamint neurológiai elváltozást okoz a magzatnak, felnőttekre viszont nem veszélyes: enyhe, influenzához hasonlítható tüneteket okoz (legfeljebb egy hét alatt el is múlik):
 • láz,
 • bőrkiütés,
 • ízületi fájdalom,
 • szemvörösség.

A betegség kezelése ennek megfelelően:
 • ágynyugalom,
 • bő folyadékfogyasztás,
 • fájdalom- és lázcsillapítók szedése.

A kórokozó a többi trópusi betegséghez (Chikungunya-láz, malária, stb.) hasonlóan szúnyogcsípés által terjed.

Nincs ellenszere, megelőzni kell(ene) a Zika-vírus fertőzést

Szúnyogok láthatók a Fiocruz brazíliai intézet laborjában január 26-án. Ezek a szúnyogok közvetítik a Zika-vírust, ezért vizsgálják őket az intézetben. Kép forrása: Europress/Getty

Hogyan védekezzünk?


Aki mégis elutazik a leginkább érintett területekre, érdemes megfogadnia néhány tanácsot:
 • Olyan szállodát érdemes választani, amely légkondicionálóval felszerelt, illetve az ajtón és ablakokon szúnyogháló van.
 • Ágy fölé helyezhető szúnyog- és rovar elleni védőháló vásárlása. (1) Mert a szúnyogok éjjel és nappal is bármikor készek a támadásra; (2) a túl nagy hézaggal rendelkező hálókon könnyedén átbújnak; (3) érdemes a WHO által bevizsgált, 8 cm2-enként legalább 150 négyszögletes lyukkal rendelkező, olyan hosszú hálót választani, melyet be lehet hajtani a matrac alá; (4) érdemes Permethrinnel kezelt hálót választani, az hatékonyabb (ez színtelen, szagtalan rovarölő szer);
 • Védeni kell magunkat az öltözetünkkel is! (1) Hosszú nadrág és hosszú ujjú ing és póló viselése. (2) A szúnyogok képesek a vékony ruházaton át is csípni, ezért ebben az esetben is érdemes valamilyen extra védelmet nyújtó (EPA-engedéllyel rendelkező) rovarriasztó szerrel kezelni a ruházatot. (3) Ha Permethrinnel vagy bármilyen rovarölő szer segítségével kezeljük a ruházatot, be kell tartani az utasítást vagy szakember segítségét kell kérni - FIGYELEM! A szer közvetlenül ne érintkezzen a bőrrel, a ruhát kívülről kell kezelni!
 • Ha csecsemővel, kisgyermekkel utazunk, legyünk még körültekintőbbek. (1) Gyermekeknél rovarriasztót ne használjunk a száj környékén, a kézfejen és irritált bőrfelületen! (2) babakocsira is helyezzünk fel védőhálót! (3) a gyermekek is viseljenek hosszú ruházatot!
 • Rovarolő és -riasztó szert csak ellenőrzött forrásból, megbízható helyen szabad vásárolni.

Hasznos tanácsok és információk a fertőzéssel kapcsolatban itt, itt és itt található.

Nincs ellenszere, megelőzni kell(ene) a Zika-vírus fertőzést

Kép forrása: MarketWatch

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium