Szuper téli sportok - nem biztos, hogy mindegyikről hallottál

Webbeteg.hu
2016. február 10. 11:10    
nyomtatás
A hógolyózáson - már, ha van elég hó - és a szánkózáson túl is vannak lehetőségek a mozgásigény kielégítésére télen. Vannak köztük komoly állóképességet igénylőek és kevésbé megterhelőek. A teljesség igénye nélkül lássunk párat.


A klasszikusok


Korcsolyázás, sífutás, sílesiklás, snowboardozás - mindenki hallott róluk, még ha nem is próbálta. A korcsolyázást leszámítva intenzív mozgásformák, melyhez megfelelő állóképesség szükséges, így nem árt a megfelelő fizikális felkészülés a sérülések és balesetek elkerülése miatt. Ez utóbbi egyébként minden téli sportra igaz, hiszen a körülmények (közeg, sebesség, stb.) miatt a szervezetet nagy terhelés éri.

2016.02.03 11:55 Tombol a síszezon - Mire figyeljünk?


Kevésbé ismert extrém sportok


Sajnos Magyarország nem számít téli sport nagyhatalomnak, így a most következő extrém mozgásformák iránt érdeklődőknek el kell utazniuk valamelyik - ilyen szempontból - jobb adottságú országba.

Dual Snowboards - dupla hódeszka: Nyárfa és üvegszál keverékéből készült két külön deszkáról beszélünk, de nem ám csak úgy kettévágott deszkáról, inkább két kis snowboardról, ugyanis mindkét lap mindkét vége hajlított. Borzasztó nagy előny, hogy lehet vele sétálni, így nem kell folyton le- és felcsatolni, de talán a legfontosabb, hogy kompatibilis a normál kötésekkel. Az ára 2-300 dollár körül kezdődik.
Snowsnaker - a rugalmas snowboard: a németek fejlesztették ki, két kisebb snowboardból áll, melyek középen rugalmasan vannak összekötve. A kialakításnak köszönhetően szabadabban mozoghat a használója, mint a hagyományos snowboardon. Az eszköz - kialakítása miatt - inkább a trükkök szerelmeseinek lehet a kedvence.
Snowter - A síbringa-hóroller "öszvér": a síbiciklitől és a sírollertől abban különbözik, hogy a snowteren négy fix pedál van, ezeken áll a használója, sőt, ülés sincs rajta, így gyakorlott használók számára a trükkök lehetősége megsokszorozódik. Kezdők inkább a sírollerrel vagy a síbiciklivel kezdjék. Már Magyarországon is ki lehet próbálni némely sípályán.
RaxSki, az "törött" síléc: A "sógorok" találmánya, képzeljünk el egy sílécet, melynek a hátsó része eltűnt, de "nőtt" a helyén három darab uszony. Ez az eszköz a már gyakorlott sportolóknak ajánlott, akik ezzel a léccel gyorsabb fordulókat érhetnek el, könnyebben tudnak manőverezni a hátsó "karmoknak" köszönhetően.
Speedriding - repülj síelve! Hogy mennyire jó lehet a siklóernyőzés és síelés szerelemgyereke, csak képzeljük el: nagysebességű repülés/siklás a lejtőn, akár néhány centivel a talaj felett. Stabilitásának köszönhetően akár 100 kilométer per órás sebességgel is suhanhatunk, ha jön egy váratlan akadály, csak átrepülünk felette. Zseniális.Ennyi extremitás után jöjjön néhány nyugisabb sport, bár ezeknek is megvan a maga nehézsége.

Curling - csúszókorong: a tévéből ismerős lehet ez a sport, melyben két csapat ütközik meg egymással, bár világversenyeken vannak egyéni küzdelmek is. Az ellenfelek nyolc-nyolc követ csúsztathatnak a jégen egy kör alakú célpontba. Röviden: az a csapat nyer, amelynek kövei a legközelebb vannak a célzóna középpontjához. A játék fordulatos, egy-egy meccsen folyamatosan változhat az állás, nem mellesleg a jeges felület is változik. Nagyjából két órán át tart a küzdelem, ez bizony sokat kivehet egy kevésbé edzett egyénből.

Bandy: röviden megfogalmazva a világ leggyorsabb labdajátéka, mely leginkább a jégkoronghoz hasonlít, bár ezt a bandysek nem szeretik hallani. Korcsolyával kell focipálya méretű jégen - a jégkorongkapunál - nagyobb kapuba gólt lőni, labdával. Ami még fontos, az ütközés nem megengedett. A focihoz annyiban hasonlít, hogy egy csapatban tizenegyen vannak és a meccsek kétszer 45 percig tartanak.

Ugye nem kell mondanunk, hogy megfelelő állóképesség és tapasztalat hiányában kérjük ki tapasztalt sportolók, szakértők tanácsait?

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium