600 oldalas bankreformmal vernék szét Obama szabályait a republikánusok

2017. április 20. 10:33    
nyomtatás
 
Az amerikai képviselőház banki reformokért felelős panelje egy 600 oldalas szabályzattal akarja lecserélni Obama Dodd-Frank törvényét, a tervezet várhatóan egy héten belül részleteiben is megismerhető lesz.


Jeb Hensarling, a képviselőház pénzügyi testületének elnöke április 26-én mutatja be a 2010-es törvényt felváltó "Financial CHOICE" névre keresztelt intézkedéscsomagot - írja a Reuters.

Elmondása szerint a Dodd-Frank "hibáját" eltörlik és egy olyan törvénnyel cserélik le, amely a Wall Streetet és a Washingtont is elszámoltathatóvá teszi, eltörli az adófizetők pénzéből történő bankmentéseket és Amerika gazdasági potenciáját "elszabadítja".

A jelenleg ismert tervek szerint az Egyesült Államok bankjait kevésbé felügyelnék szigorúan, a startupok pedig könnyebben találhatnának maguknak befektetőket. Emellett a pénzügyi fogyasztóvédelmi hatóság (Consumer Financial Protection Bureau - CFPB) hatalmát is csökkentenék, hatalmat kapna az Egyesült Államok elnöke, hogy a CFPB igazgatóját bármikor lecserélhesse. Jelenleg a CFPB igazgatója független és fix hivatali ideje van.

A tervezett szabályozás emellett
  • megnehezítené az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) munkáját,
  • könnyebbé tenné a tőzsdei jelenléttel működő vállalatok irányítását és könyvelését,
  • enyhítené a hitelminősítő vállalatokra nehezedő szabályozás nyomását,
  • valamint megkönnyítené a cégek részvényeinek tőzsdére való bevezetését többek között azzal, hogy a vállalatoknak megengedné, hogy teszteljék a piacot tőzsdére lépés előtt.
  • A Fed éves stressztesztjeit pedig kétéves gyakoriságúra csökkentené a politikus.

A testület demokrata tagja, Maxine Waters támadta Hensarling tervezetét, amit szerinte "nem szabad engedni, hogy törvénnyé váljon."

Tényleges esély van arra, hogy elkaszálják a tervezetet a szenátusban, ugyanis legalább nyolc demokrata képviselőnek alá kellene írnia a papírt, hogy az törvénnyé váljon, a legtöbb szakértő szerint ez pedig nem fog megtörténni. Helyette a banki szabályozói reformokat várhatóan több, kisebb lépéssel reformálják majd meg a republikánusok.

Címlapkép: Nicholas Kamm, AFP

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
X
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium