Arra ösztönzik a német bankárokat, hogy kémkedjenek a felügyeletnek

2017. január 7. 09:36    
nyomtatás
 
A német pénzügyi felügyelet, a BaFin létrehozott egy online portált, ahol a pénzintézetek belső emberei anonim módon jelenthetik, ha valami rendellenességet találnak a vállalatuknál. A civil szervezetek szerint viszont ez a legkevesebb, amit a németek tehetnek és kifogásolják, hogy a rendszer semmilyen védelmet nem nyújt a leleplezőknek.


A német felügyelet, a BaFin létrehozott egy online postafiókot, amelyen keresztül anonim jelenthetik a banki alkalmazottak, ha visszaélést tapasztalnak a munkahelyükön.

A jó értelemben vett besúgókat, lelplezőket, vagyis azokat, akik a pénzintézeteknél történő szándékos törvényszegéseket, rendellenességet jelentik (például pénzmosás, korrupció) védő civil szervezetek szerint továbbra sem nyújt a kormány, vagy a felügyelet az informátoroknak valódi védelmet. A portál tehát nem más, mint egy expanziója a korábban is a lelplezők rendelkezésére álló eszközöknek: ilyen az email, a posta, a telefon, vagy a személyes jelenlét.

A felügyelet reményei szerint az anonimitás viszont több embernek ad majd lehetőséget arra, hogy a tapasztalt visszaéléseket jelentse. Korábban sokan nem merték ezt megtenni, hiszen azzal, hogy értesítették a felügyeletet, elárulták, hogy pontosan milyen beosztásban vannak, illetve hogy milyen csatornákon keresztül lehet őket utolérni.

A civil szervezetek többnyire üdvözlik a lépést és azt, hogy a kormány hivatalosan is támogatja a leleplezők tevékenységét. Annak viszont nem örülnek, hogy nincs lehetőség védekezni a kirúgás, zaklatás, visszaléptetés ellen. Még azt sem biztosítja a BaFin, hogy valóban ki fog vizsgálni minden egyes jelentést, amit kap. Sőt, ha a bíróság elé kerül a dolog, előfordulhat, hogy a leleplező kilétét fel kell fedni. Az Egyesült Államokban ennél jóval sokrétűbb védelmet kapnak a leleplezők.

Többen is úgy gondolják, hogy a rendszernek különösen lenne létjogosultsága Németországban, hiszen a Deutsche Bank (amerikai ágának) több olyan esete is volt, amikor a vállalatra a saját munkatársai húzták rá a vizes lepedőt. A Deutsche Welle szerint azért csak az Egyesült Államokban lepleződnek le ezek az ügyek, mert csak ott kapnak rendes védelmet a lelplezők, nem pedig azért, mert a Deutsche Bank Németországban teljesen tisztán játszik.

Németországban a precedensek kifejezetten rosszak: egy német jogászt például kirúgtak a Vivantestől, mert beperelte a céget, amiért nem foglalkoztak a figyelmeztetéseivel, amelyekben az idősek otthonában uralkodó állapotokról számolt be nekik, ahol dolgozott. Az ügy egészen Strasbourgig ment, ott viszont elkaszálták.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium