szerző

Csúcsra járatják az OTP-t

2017. november 10. 06:30  english version   
nyomtatás
 
Három hónapja azt írtuk, pénzgyár lett az OTP, a második negyedéves 81 milliárd forintos profit rekord volt, és sokan azt mondták, ehhez hasonlót mostanában nem fogunk látni. Aztán jött a harmadik negyedév, és a bank odatett egy hasonlóan magas, 79 milliárd forintos profitot, amivel idén már 213 milliárd forintnál tart az OTP, ez több, mint a tavalyi egész éves profit. Ehhez persze kellett, hogy a kockázati költségek olyan alacsonyan legyenek, mint utoljára a válság előtt, de az eredmény így is masszív.

  • Jóval magasabb lett a profit, mint amire az elemzők számítottak, ez egyértelműen a vártnál alacsonyabb céltartalékolásnak tudható be
  • A bank újra rekordközeli, 79 milliárd forint profitot ért el, ennek nagy részét a magyar, a bolgár, az orosz és a horvát OTP szállítja, a szlovák bank újra veszteséges lett. 9 hónap alatt több profitot ért el a bankcsoport, mint tavaly egész évben
  • Minden fontos szegmensben nőttek a teljesítő hitelállományok
  • A nettó kamatmarzs a vártnak megfelelően tovább szűkült, de örömteli, hogy a magyar és a bolgár banknál az erózió lassul
  • A késedelmes hitelek aránya (11,2%) 2010 eleji szintre csökkent, a fedezettség (95,4%) is visszaesett
  • A magyar operációban nagy volumenben céltartalékot szabadított fel a bank
  • A saját tőke arányos megtérülés még mindig 20 százalék felett, ezt azért sok európai banknál elfogadnák


Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Erős


Közel 10 százalékkal nőtt az OTP összes bevétele a harmadik negyedévben, emögött a kamatbevételek közel 5 és a díj- és jutalékbevételek közel 17 százalékos emelkedése áll. A működési költségek azonban a bevételeknél nagyobb mértékben nőttek (bérinfláció által fűtött magasabb személyi jellegű kiadások, üzleti aktivitást segítő marketing- és szakértői költségek), ezért a működési eredmény csak valamivel 6 százalék felett nőtt, mivel azonban a kockázati költségek csupán 4,3 milliárd forintot tettek ki, az adózott eredmény több mint 13 százalékkal emelkedett. A bevételek és a működési eredmény egyébként nagyjából megfelelt a várakozásoknak, de mivel jóval kevesebb céltartalékot képzett meg a bank, mint amire az elemzők számítottak, az adózott eredmény jóval magasabb lett az elemzők által vártnál.

Csúcsra járatják az OTP-t


Egy negyedéve már leírtuk, hogy a bank rekordprofitot ért el, ha a 2008 harmadik negyedévi korábbi rekordot kivesszük a képből, mert akkor az OTP Garancia eladása is megtolta az eredményt, ha így nézzük, akkor most a bank minden idők második legjobb eredményét érte el.

Csúcsra járatják az OTP-t


Hogy mennyire brutális az, ahogy az OTP termeli a profitot, jól mutatja a következő ábra. Az OTP az idei első 9 hónapban magasabb adózott eredményt ért el, mint tavaly egész évben, és csak 2008-ban, az OTP Garancia eladásának évében volt ennél magasabb a profit.

Csúcsra járatják az OTP-t


A csoport mérlegfőösszege 4,1 százalékkal, közel 500 milliárd forinttal nőtt, ehhez a legnagyobb mértékben a magyar és a bolgár bank tett hozzá, utóbbi ezzel megerősítette második helyét a horvát OTP előtt.

Csúcsra járatják az OTP-t
Klikk a képre!


A bruttó hitelállomány csak mérsékelten nőtt az előző negyedévhez képest, az állománynövekedés nagy részét a magyar és az orosz bank adta, Ukrajnában forintban kifejezve tovább csökkent az állomány. Csoportszinten a teljesítő hitelállomány 168 milliárd forinttal, 3 százalékkal nőtt, minden fontos szegmensben (teljesítő lakossági állományok +2%, jelzáloghitelek +1%, fogyasztási hitelek +4%, vállalati hitelek +3%) nőttek az állományok. Az elmúlt egy évben organikusan 10 százalékkal nőtt a teljesítő hitelállomány, 25 százalékos növekedést hozott a két befejezett és a két folyamatban levő akvizíció.

Csúcsra járatják az OTP-t
Klikk a képre!


A konszolidált nettó kamatmarzs 24 bázisponttal 4,42 százalékra csökkent, emögött egyrészt a Splitska banka konszolidációja (14 bázispont), és a rubel forinttal szembeni árfolyamának változása (10 bázispont) áll. A magyar és a bolgár operációban a marzserózió mértéke az elmúlt két negyedévben viszonylag mérsékelt maradt.

Csúcsra járatják az OTP-t


A késedelmes hitelek aránya a horvát bankon kívül minden operációban javult, a fedezettség viszont a bolgár, az orosz és a szlovák bankon kívül mindenhol csökkent. A 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 11,2 százalékra csökkent, ennél alacsonyabban csak 2010 elején állt a mutató, a csökkenésben 41,7 milliárd forintnyi nem teljesítő állomány eladása/leírása is benne van, ha ettől eltekintünk, akkor 18 milliárd forinttal nőtt a késedelmes állomány, a romlás Horvátországban volt a legnagyobb (13,7 milliárd forint), emögött vállalati hitelek késedelmessé válása áll, Oroszországban 8,7 milliárd forinttal nőtt a késedelmes állomány, a bolgár banknál minimális volt a növekedés, a magyar és az ukrán operációban csökkent az állomány. A késedelmes hitelek összes céltartalékkal való fedezettsége 2,3 százalékponttal 95,4 százalékra csökkent.

Csúcsra járatják az OTP-t
Klikk a képre!


Csúcsra járatják az OTP-t


A kockázati költségek az elemzők által várt 13,7 milliárd forintnál jóval alacsonyabb összeget, 4,3 milliárd forintot tettek ki, bőven a válság előtti időkre kell visszamennünk, hogy ennél alacsonyabb negyedéves értéket lássunk az OTP-nél. Ehhez az is kellett, hogy a magyarországi operációban nagyobb céltartalék felszabadításra is sor került.

Csúcsra járatják az OTP-t


A szlovák kivételével az OTP összes operációjában nyereséges volt, a magyar OTP közel 47, a bolgár 11, az orosz és az ukrán együtt 9,5, a horvát pedig 6 milliárd forint profitot termelt. 

Csúcsra járatják az OTP-t


A saját tőke arányos megtérülés mérsékelten csökkent, de a 20,3 százalékos ROE-nak sok európai banknál örülnének.

Csúcsra járatják az OTP-t


Az OTP likviditási pozíciói változatlanul stabilak, a likvid tartalékok nagysága 7,9 milliárd eurónak megfelelő összegre emelkedett, a növekedés az üzletágak likviditás-termelésének köszönhető.

Mire számít a menedzsment?


A menedzsment megítélése szerint a következő időszak is kedvező környezetet fog nyújtani a dinamikus növekedési stratégia folytatásához. Ezért az organikus növekedés biztosításához szükséges tőkén túlmenően termelődő tőkét, jelentős részben, további értékteremtő akvizíciókra szándékozik allokálni. Mindemellett, a tervezett és megvalósított akvizíciók, az organikus növekedés, illetve a társaság jövedelmezőségének alakulása függvényében a menedzsment az éves osztalék folyamatos növelésére is törekedni fog. Ezen célok megvalósításával párhuzamosan a relatív és abszolút értelemben is erős tőkehelyzet fenntartása is fontos szempont marad. Ezért a következő időszakban a CET1 ráta szándékolt szintje 15%-ra emelkedik, ugyanakkor a mutató az akvizíciók és az éves eredmény beszámításának ütemezése függvényében, várhatóan a 12-18 százalékos sávban fog mozogni.

Olcsó/drága?


Az európai bankpapírok között P/BV alapon az OTP az egyik legmagasabb árazású részvény, ami nem véletlen, hiszen a magyar bank olyan megtérülés mellett működik, mint nagyon kevés más pénzintézet.

Csúcsra járatják az OTP-t


Az előző grafikonon nem ábrázoltuk a bankok neveit, de a következő ábráról kiderül, hogy P/BV alapon az európai élmezőnyben a kelet-közép-európai régiós bankok részvényei vannak, azok között is az egyik legmagasabb árazáson az OTP forog.

Csúcsra járatják az OTP-tA bankpapírokat azonban egyre inkább P/E alapon árazzák, itt az OTP az alacsonyabb árazású részvények közé esik, részben azért, mert a nagy profitfordulat már lezajlott a banknál, az elemzők nem számolnak érdemi profitbővüléssel, ezen a képen az változtathat, ha a magyar bank további akvizíciókkal feljebb tornássza a profitját.

Csúcsra járatják az OTP-tA lenti ábrán jól látszik, hogy azoknak a régiós bankoknak a papírjai forognak magasabb árazási szorzón, amelyeknél várhatóan magasabb lesz a profitbővülés a következő években.

Csúcsra járatják az OTP-t


Összességében az OTP papírjai P/BV alapon a magasabb szorzón forgó részvények, P/E alapon pedig az alacsonyabban árazott részvények között vannak, mindkét szorzó könnyen megindokolható az OTP-nél.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Széchenyi Kártya Program (x)

Másfél évtizede a vállalkozókért 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium