Indonézia megbüntetné az összes bankot, amelyik rosszat ír róla

2017. január 8. 16:10    
nyomtatás
 
Az indonéz kormány megtiltaná a bankoknak, hogy negatív véleményt alkossanak az ország piacairól.


Korábban a JP Morgan kapott már büntetést azért, mert az ország részvénypiacával kapcsolatosan negatív előrejelzést adott ki. Ezen felbuzdulva kezdték el megvitatni az indonéz hatóságok annak lehetőségét, hogy minden olyan banknak, amely elsődleges forgalmazója az indonéz állampapíroknak, megtiltanák azt, hogy olyan jelentéseket készítsenek, amelyek "destabilizálhatják az ország pénzpiacait".

Egy ügyhöz közelálló forrás szerint az ötletet még december közepén beszélték át pár elsődleges forgalmazóval, a pénzügyminiszternek még jóvá kell hagynia ahhoz, hogy érvénybe lépjen.

Indonézia a héten jelentette be, hogy a JP Morgant nem használja többé elsődleges forgalmazónak és kötvényjegyzőnek, amiért egy novemberi jelentésében az amerikai nagybank azt írta, hogy az ország részvényeinek túlsúlyát alulsúlyozta Donald Trump választási győzelmét követően. A republikánus megválasztása után egyébként 2,8 milliárd dollárnyi indonéz részvényt és kötvényt adtak el külföldi befektetők 2016 végéig.

A JP Morgan büntetéséről itt írtunk:
2017.01.03 09:35 Bepöccent Indonézia, miután leminősítette a JP Morgan

Az ázsiai ország pénzügyminisztere, Sri Mulyani Indrawati szerint a bankoknak felelősséget kell vállalniuk azokért a jelentésekért, amelyek "befolyásolhatják a fundamentumokat és a pszichológiát".

Az indonéz állampapírok elsődleges forgalmazói többek közt a Standard Chartered, az HSBC, a Deutsche Bank és a Citigroup is.

Indonézia esete egyáltalán nem egyedi, júliusban Törökországban például az összes bankot figyelmeztették, hogy ne készítsenek negatív jelentéseket, 2014-ben pedig Brazília akkori elnöke, Dilma Rousseff kritizált egy elemzőt, amiért azt írta, hogy a megválasztása ártana a gazdaságnak.

(Bloomberg)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 

Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírRovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
Prémium