Kicsi a valószínűsége, hogy extra osztalékot fizessen az OTP

2017. augusztus 11. 09:22    
nyomtatás
 
Ma hajnalban tette közzé második negyedéves számait az OTP, 9 órától sajtótájékoztatón beszél Bencsik László, a bank vezérigazgató-helyettese a banknál látható folyamatokról.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Az eseményen elhangzott fontosabb gondolatok:

 • Az elmúlt időszak 4 akvizíciójának köszönhetően 26 százalékkal nőtt a bankcsoport teljesítő hitelállománya.
 • Fontos a digitális termékfejlesztés, az onnan kikerülő termékeket, szolgáltatásokat igyekeznek minél gyorsabban a csoporttagokhoz is eljuttatni. Hogy milyen fontos ez a terület, azt jól mutatja, hogy a mai sajtótájékoztatón a bankvezér fia, Csányi Péter, a Digitális Értékesítési és Fejlesztési Igazgatóság vezetője is részt vesz.
 • A horvát OTP 6,9 milliárd forint profitot ért el, ami részben céltartalék-felszabadítás miatt alakult ilyen magasan, de a menedzsment nem számít arra, hogy a következő negyedévekben is hasonlóan magas lesz az adózott eredmény.
 • Bencsik László szerint az eredménykimutatásban 2 tételt érdemes figyelni, egyrészt a bevételek, másrészt a kockázati költségek alakulását. Az első félévben már látszanak annak a jelei, hogy nőnek a bevételek, az üzleti állományok növekedése miatt a kamatbevételek már emelkednek, de látványos volt a díj- és jutalékbevételek emelkedése is, itt azonban egy 4,2 milliárd forintos tétel javította az eredményt, tehát részben technikai javulásról van szó. A kockázati költségek nagyon alacsony szinten állnak, a menedzsment nem számít arra, hogy tartósan ilyen alacsonyan alakul a céltartalékolás.
 • Romániában nagyot lépett előre az OTP, hogy számottevő bankká váljon, megfelelő üzemmérettel rendelkezzen. Itt organikusan és akvizíciókon keresztül is tovább nőne az OTP.
 • Szerbiában a 16.-ról a 7. helyre ugrik előre az OTP a legutóbbi akvizícióval, itt is tovább nőne még az OTP.
 • Bencsik László megemlítette, hogy hosszú idő után ma ismét 10 ezer forint fölé emelkedett az OTP-részvények árfolyama, a vezérigazgató-helyettes szerint az OTP-sztori nem egy szalmaláng, az árfolyam emelkedése jól mutatja, hogyan javult a bank működési környezete.
 • Az OTP optimista a magyarországi gazdasági folyamatokkal kapcsolatban, a menedzsment arra számít, hogy még jó pár kedvező év áll előttünk.
 • Fájó pont, hogy a magyar operációban tovább csökkent a nettó kamatmarzs, már csak egy olyan ország van, ahol az OTP kamatmarzsa alacsonyabb, mint Magyarországon, az pedig Szlovákia (eurózóna). Bencsik László szerint egyre közelebb az a pont, ahol a marzs stabilizálódik. Pozitívum viszont, hogy a jelzáloghitel folyósítások (+31%) és az új igénybeadások (+38%) is bővülnek.
 • Bencsik László bízik abban, hogy év végére, az idei negyedik negyedévre már bekerül a konszolidációs körbe a nemrég megvett 2 bank, a Banca Romaneasca és a Vojvodjanska Banka.
 • Az OTP lelkesedése töretlen, akvizíciókon keresztül is nőne, még ott is, ahol a bank piacvezető.
 • A korábban kitűzött célokat (legalább 15 százalékos ROE, állománynövekedés egy számjegyű (a tavalyi 6 százaléknál magasabb, 10-nél alacsonyabb), 15-20 bázispontos csökkenés a nettó kamatmarzsban, a kockázati költségek alacsonyabbak lesznek, mint tavaly, 3-4 százalékos költségnövekmény) tartja a menedzsment.
 • Arról még korai beszélni, hogy például fizet-e extra osztalékot az OTP, de a menedzsment a harmadik negyedéves gyorsjelentés kapcsán, novemberben már beszélhet erről. Bencsik László azt mondta, a bank egyrészt növelheti a normál osztalékfizetés mértékét, vagy saját részvényeket vehet vissza, de akár extra osztalékot is fizethet, de ez utóbbinak a legkisebb a valószínűsége.


A gyorsjelentésről készült értékelésünk itt olvasható el.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk

F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...

Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium