Előfizetői tartalom

Máris van egy ország, ahol bankválság tombol a Brexit után

Portfolio
A Brexit az olasz bankválságot tovább mélyíti, a piac attól tart, hogy a bankok nem bírják elviselni a britek távozása miatti feszültségeket - írja a Wall Street Journal. A Brexit óta az olasz bankok 30 százalékot zuhantak, ma 4-6 százalékos esést mutatnak. Az olasz miniszterelnök mindezek miatt állítólag kész arra, hogy Brüsszel tiltása ellenére állami pénzből mentse meg a bankszektort, ha minden kötél szakad.

Az olasz bankok hatalmas, 360 milliárd eurós nem teljesítő hitelállománnyal rendelkeznek, ami nagyjából az éves olasz GDP negyedének megfelelő összeg. Ebből 200 milliárd euró olyan adósoknál van, akik már jogilag is fizetésképtelenek. Ezek névértékének eddig átlagosan 45 százalékát írták le a bankok, de a piac szerint a követelések valódi értéke inkább csak a névérték...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés